Skip to main content
Please wait...

Talentovani srednjoškolci dobili certifikate za uspješno završenu Školu informacijsko – komunikacijske tehnologije

mediha.zugic (10, Oct 2016)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa Akademijom 387 upriličilo je danas svečanu dodjelu  certifikata za 100 talentovanih srednjoškolaca koji su uspješno završili Školu informacijsko – komunikacijske tehnologije, u okviru projekta „Edukativna platforma-Ljetna škola za mlade učenike/ce“.

"Učenici su stekli nova znanja iz oblasti elektronike, programskih jezika i web dizajna, te su se upoznali sa mogućnostima koje pružaju informacijske tehnologije a što školski program ne pokriva. Obuka je trajala 10 dana, a učenici će dobiti  uz certifikat i skill card koji pokazuje koliko su oni naučili i za šta su spremni", navela je  Belma Alagić, program menadžer u Akademiji  387.  Dodala je da je cilj organizacije ove škole bio zainteresovati ove mlade ljude da se opredijele za studije u oblasti IT tehnologija.

Priliku za učešće u edukaciji učenici su dobili na osnovu preporuke iz škola, odnosno dobrog prosjeka iz informatike i matematike ali i njihovog interesa za učešće u ovom programu.

Učenica trećeg razreda Prve gimnazije matematičkog smjera Sara Avdagić uspješno je završila  ovaj kurs.
"Najzanimljivija mi je bila elektronika.To su znanja koja ću sigurno koristiti  ubuduće i bit će mi od velike koristi", istakla je.

Projekt edukacije ovih učenika finansijski je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS sredstvima u iznosu od 30.000 KM.

"Opredijelili smo se za to na osnovu informacija sa terena, a prema kojima postoji mali broj kadrova u oblasti IT tehnologija, iako za njima postoji potreba na tržištu rada", istakao je ministar Kazazović. Po njegovim riječima u edukaciji su učestvovali najbolji učenici srednjih škola u KS-u i oni su postignutim rezultatima u potpunosti opravdali očekivanja edukatora. Dodao je da je  Ministarstvo opredijeljeno za nastavak realizacije ovog projekta.