Skip to main content
Please wait...

Delegacija Vlade Katalonije kod premijera Konakovića:Pravo je vrijeme za obnovu i proširenje saradnje

lamija.bojadzic (14, Oct 2016)

Ministra za institucionalna pitanja, vanjske odnose i transparentnost u Vladi Katalonije Raula Romeva i generalnog direktora Agencije za razvojnu saradnju ove pokrajine Manela Vilu ugostio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u okviru njihove posjete Sarajevu.

“Kako sam ovdje živio od 1995. do 1997. godine, za mene je dolazak u Sarajevo posebno emotivan. Veze Sarajeva i Barselone su duge i posebne, a sada, kada smo u Vladi Katalonije, i politički i privatno imamo želju i interes da te veze obnovimo i ojačamo”, poručio je ministar Romeva.

Podrška, saradnja i prijateljstvo Katalonije i Barselone sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom datiraju iz ratnih dana Sarajeva a koje je nastavljeno u postratnoj obnovi grada i države. Obnova sarajevskih naselja, nemjerljiva podrška obnovi Zetre, podrška razvoju lokalne uprave, uz još mnoge oblike saradnje među kojima su i dugogodišnji zajednički teniski turiniri, sve je to jačalo međusobne veze.

Vlada Kantona Sarajevo je u februaru mjesecu 2008. godine potpisala Protokol o saradnji sa Vladom Katalonije, a obje strane su iskazale poseban interes da se, uz uključenje aktuelnih tema i oblasti, ovaj dokument aktuelizira i dobije na značaju.

Gosti su se interesirali za razvojne pravce Kantona, obrazovnu politiku, infrastrukturne mogućnosti. Obostrani interes je izražen za razvoj turizma kao najbrže rastuće privredne grane ovdje, ali i za ostala polja saradnje, pogotovo kroz obrazovanje, kulturu i sport.

Premijer Konaković je predočio više informacija o aktuelnim projektima u Kantonu Sarajevo, unapređenju turističke ponude, infrastrukture na olimpijskim planinama, ubrzanom razvoju IT sektora. Kako je istakao, pravo je vrijeme za obnovu i proširenje saradnje, a posebno se osvrnuo na oblast obrazovanja:

“Uz reformu obrazovanja koju provodimo otvaramo mogućnosti i za privlačenje stranih investitora i u ovoj oblasti u smislu kreiranja Sarajeva kao mjesta studiranja za strane studente. Postoji veliki interes studenata za to i smatramo da tu postoji veliki potencijal” naglasio je premijer Konaković te dodao da je za nas vrlo interesantna i razmjena studenata i profesora, koja postoji i sada, ali ju je moguće znatno unaprijediti.

On je pozvao Kataloniju i Barselonu da budu partneri Sarajevu na projektima međuregionalne saradnje finansiranim sredstvima EU.

Na sastanku je naglašena potreba da je pored veza i dogovora političkih zvaničnika vrlo važna da postoji i opstaje saradnja i veze među brojnim nevladinim organizacijama, udruženjima, pojedincima koji na taj način čuvaju i njeguju prijateljstvo i razumijevanje naših prijateljskih regija i gradova.