Skip to main content
Please wait...

Nakon razgovora čelnika Kantona, Općine i kantonalnih preduzeća sa lokalnim stanovništvom: Odblokirana gradska deponija Smiljevići, počeo odvoz smeća

mediha.zugic (8, Nov 2016)

Mještani sedam sarajevskih naselja odblokirali su prilaz gradskoj deponiji Smiljevići, nakon današnjeg razgovora sa premijerom Elmedinom Konakovićem, ministrima prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomirom Lukićem, komunalne privrede i infrastrukture Senadom Hasanspahićem, načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem, direktorom KJKP RAD Selimom Babićem i Fuadom Babićem iz Zavoda za izgradnju KS-a. Oni su danas obišli deponiju Smiljevići i sa mještanima razgovarali o načinima prevazilaženja trenutnog stanja i sanaciji ovog odlagališta otpada.

"Izanalizirali smo situaciju i predstavili je građanima koji su s razlogom izražavali svoje nezadovoljstvo iako ne opravdavam način na koji su to činili. Imamo problem s deponijom u Smilljevićima duže vrijeme, a danas smo naveli sve što Vlada KS radi u vezi prevazilaženja ovog problema i unapređenja sistema zbrinjavanja otpada", kazao je premijer Konaković.

Najavio da će se već sutra krenuti s radovima izgradnje nove plohe na deponiji preko koje će se nasipati zemlja. Dodao je kako je pri kraju izgradnja plohe gdje će se odlagati inertni otpad, kao i da će do kraja godine biti završen elaborat izgradnje prečistača u koji će biti investiran novac. Istakao je da su zajednički ustanovljene mogućnosti da se dodatno poboljša način odlaganja otpada, a očekuje se i zvaničan dopis Tužilaštva BiH da je okončana istraga koju na tom lokalitetu provodi od 2013. godine, a što je jedan od ključnih preduslova da se krene sa realizacijom većeg dijela radova iz Programa sanacije odlagališta Smiljevići.

"Dogovoreno je da se već sutra krene sa konzervacijom odlagališta na kojem je otpad odlagan posljednjih četiri, pet godina a što će trajati narednih nekoliko mjeseci dok se taj postupak ne privede kraju. Sav otpad odlagat će se slojevito, na način da se svaki sloj otpada prekriva zemljom i folijom koja će spriječiti širenje neugodnih mirisa", izjavio je nakon sastanka načelnik Efendić.

Zaključak današnjeg sastanka je da se prečistač procjednih voda koji se nalazi u donjem dijelu deponije stavi u funkciju najdalje do juna naredne godine.

Također je dogovoreno da će građanima biti omogućeno praćenje realizacije zaključaka.

Ministar Lukić je ovom prilikom naveo niz aktivnosti koje Kanton i resorna ministarstva kontinuirano sprovode u cilju poboljšanja stanja na deponiji. Po njegovim riječima, Skupština KS je sredinom prošle godine usvojila plan upravljanja otpadom koji je definisao sve potrebene aktivnosti u narednih pet godina kako bi ovo postao regionalni centar za upravljanje otpadom koji se u budućnosti treba baviti reciklažom otpada i da na taj način doprinese odlaganju manjih količina otpada na ovom prostoru.

"Uz sve navedeno pokrenuta je realizacija projekta vezanog za objekt za reciklažu otpada kao i izgradnja prostora za odlaganje inertnog otpada i njegovu reciklažu. Vodimo i dalje aktivnosti na reciklaži zelenog otpada koji će biti korišten kao sirovina za energent ili kao kompost. Rješava se i pitanje otpadnog mulja, koji će se kao i organski otpad rješavati u spalionici i neće se odlagati ovdje a što će smanjiti neugodne mirise i druge neželjene uticaje", istakao je ministar Lukić.

Predstavnik građana Elvedin Selimović je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom, a premijer Konaković je obećao prisutnim građanima da će nakon 15 dana zajedno s njima ponovo obići ovu lokaciju kako bi se uvjerio u realizaciju dogovorenih aktivnosti.