Skip to main content
Please wait...

Službeni partner i ove godine Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS: U Kantonu Sarajevo obilježava se Evropska sedmica za smanjenje otpada

mediha.zugic (22, Nov 2016)

Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR) u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS od 19. do 27. novembra  obilježava Evropsku sedmicu za smanjenje otpada (EWWR- European Week for waste Reduction) na području Kantona Sarajevo.

Riječ je projektu koji podržava Evropska komisija s ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada u evropskim državama, te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada.

U našem kantonu EWWR se obilježava već šestu godinu zaredom nizom ekoloških akcija, ove godine na temu očuvanja prirodnih resursa kroz smanjenje ambalažnog otpada.

Realizaciju ovogodišnjih ekoloških akcija Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša podržalo je sa 26.000 KM.

Sredstva su odobrena Centru za okolišno održivi razvoj za organizaciju EWWR-a, Ornitološkom društvu „Naše ptice“ za realizaciju projekta „Reciklirane hranilice za ptice“, potom Udruženju građana  "Eko-tim"  za akciju pod nazivom „Smanji ambalažu i uvedi reciklažu", Udruženju za inovacije u okolišu za  akciju „Zeleno poduzetništvo“, te udruženjima „Green Art“ i "Kultart" za akcije pod nazivom „Zeleni zid“  i  "Chuck and See" (Pogledaj šta bacaš).

Koordinator svih navedenih aktivnosti je Centar za okolišno održivi razvoj.