Skip to main content
Please wait...

Učenici sarajevskih škola učestvuju u "Satu kodiranja", najvećem edukativnom događaju u svijetu

mediha.zugic (7, Dec 2016)

Povodom ovogodišnjeg “Sata kodiranja/programiranja”, koji se realizuje u svim osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo u okviru Sedmice informatičke edukacije, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i pomoćnica ministra Azemina Njuhović posjetili su SMART Resursni centar gdje su zajedno sa učenicima Osnovne škole „Fatima Gunić“ kodirali na svjetskoj platformi Code.org.

“Sat kodiranja” ili “Hour of Code (HoC)” najveći je edukativni događaj na svijetu. Pokrenut je prije nekoliko godina od američke neprofitne organizacije Code.org, kako bi se potaknuli učenici i studenti iz cijelog svijeta da razmotre mogućnosti obrazovanja i zaposlenja u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija i programiranja. Učenici kroz jednosatne tutorijale uče osnove kodiranja, a cilj je približiti djeci i mladima moderne tehnologije i programiranje općenito, te ih na taj način usmjeriti na zanimanja u IT-ju koja su danas deficitarna na globalnom tržištu rada.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) do sada je u Sat kodiranja uključio oko 40.000 učenika iz više od 300 škola i nevladinih organizacija širom Bosne i Hercegovine, koji su naučili osnove kodiranja i ušli u svijet programiranja. Edukaciju je i ove godine podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Resorni ministar Elvir Kazazović je ovom prilikom ukazao na značaj formalnog i neformalnog informatičkog obrazovanja mladih u BiH, ali i njihovog uvezivanja sa mladima u svijetu preko ovakvih i sličnih projekata. Naglasio je da je BiH među prvih 10 zemalja u svijetu po broju organizovanih radionica “Sata kodiranja” kao i učenika koji u njima učestvuju dvije godine zaredom.