Skip to main content
Please wait...

Predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić primila u posjetu predsjednika Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloša Trifkovića: „BiH je uvijek imala bogatu naučnu i umjetničku baštinu“

azra.djozo (10, Jan 2017)

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić je u prostorijama kabineta održala sastanak sa akademikom Milošem Trifkovićem koji obnaša funkciju predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH).

Ovom prilikom, akademik Trifković je informisao predsjedateljicu Babić o aktivnostima koje ANU BiH provodi, kao i o problemima u njenom radu. Naglašen je problem nepriznavanja ove institucije na državnom nivou zbog čega je podnesena i tužba nadležnim tijelima. Na sastanku je istaknuto da su, pored finansijskih posljedica po Akademiju i njene članove koje nemogućnost registracije Akademije na nivou BiH može dovesti, značajno reducirani kapaciteti razvoja nauke i umjetnosti u BiH što može izazvati dalekosežne posljedice po društvo u cjelini.

Predsjedateljica Babić je naglasila da je neophodno rješavanje pitanja upisa ANU BiH na državnom nivou jer se radi o instituciji koja je od najvišeg državnog interesa i čija uloga je od neprocjenjivog značaja, te dodala sljedeće:

„Bosna i Hercegovina je uvijek imala bogatu naučnu i umjetničku baštinu i kao takva je prepoznata u svijetu, a o tome najbolje svjedoči činjenica da je naša država jedina na prostoru našeg šireg regiona 'iznjedrila' dva nobelovca“.

Predsjednik ANU BiH akademik Trifković se zahvalio predsjedateljici Babić na prijemu i naglasio da je institucija koju predstavlja uvijek imala podršku Kantona Sarajevo, za šta je izrazio nadu da će tako biti i u budućnosti.