Skip to main content
Please wait...

Zbog sanacije objekta Druge osnovne škole u Hrasnici: Učenici i direktorica dodijelili plakete zahvalnosti ministrima Lukiću i Kazazoviću

azra.djozo (10, Feb 2017)

Pet učenika Druge osnovne škole iz Hrasnice i njihova direktorica Arnela Trešnjo uručili su danas ministru prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomiru Lukić plaketu zahvalnosti, zbog činjenice da je objekt njihove škole utopljen i rekonstruiran u okviru Projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'', odnosno u njegovom dijelu koji se odnosi na ''Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo''.

„Svoju zahvalnost vam upućuju svi učenici i uposlenici naše škole, jer su nakon realizacije ovog projekta stvoreni svi potrebni uvjeti za provođenje kvalitetnog procesa obrazovanja, ali i rada. Koliko se ovaj projekt već prve zime pokazao opravdanim govore podaci da smo prošle godine u januaru, kada je zima bila puno blaža, za grijanje platili preko 11 hiljada KM, dok smo za ovogodišnji januarski račun, kada je zima bila mnogo oštrija i jača, izdvojili oko sedam hiljada maraka“, istakla je direktorica Trešnjo.

Nakon što je saslušao podatke o provedbi velikog broja ekoloških projekata u kojima su učestvovala ova djeca, ali i njihove najave i planove za realizaciju njima sličnih u budućnosti, ministar Lukić je pohvalio njihov dosadašnji angažman.

„Ovakvim projektima vi definitivno na najbolji način podižete vlastitu svijest o značaju zaštite okoliša, ali i stimulativno utičete na vaše roditelje, nastavnike i sve stanovnike iz vašeg užeg, ali i šireg okruženja. Zbog toga s ponosom mogu reći da ste vi u pravom smislu naši najbolji vodiči u bolju, ljepšu i uređeniju budućnost“, naglasio je ministar Lukić.

Učenice Hana Bičo, Aida Buljkić, Nejra Ploskić, Nejra Šalaka i, najmlađi među njima, učenik Amer Atović informisali su ministra da se i njihov najnoviji projekt tiče zaštite okoliša u okviru Projekta građanin, pod radnim nazivom „Ekološka osviještenost kod mladih ljudi“. U svrhu njegove realizacije postavili su mu i niz konkretnih pitanja vezanih za uređenje oblasti zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo.

Učenici i njihova direktorica istu plaketu dodijelili su i ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću, jer je objekt njihove škole predložio za sanaciju u okviru pomenutog projekta.