Skip to main content
Please wait...

Svečano otvoren dograđeni objekt OŠ "Vrhbosna" u Starom Gradu

mediha.zugic (27, Feb 2017)

Nakon osam godina završeni su radovi na izgradnji novog dijela školskog objekta Osnovne škole "Vrhbosna" u općini Stari Grad, koji je bio porušen tokom protekle agresije.

"Dobili smo sedam novih kabineta i veliku biblioteku sa potpuno novim i savremenim namještajem. Škola ima 292 učenika i ovo je sada idealan prostor za njihov boravak i rad", istakla je v.d. direktorica  Erzumana Fukelj.

Dogradnju škole finansirala je Općina Stari Grad iz budžeta na godišnjim nivoima, a ukupno je izdvojeno oko 456.000 KM. Ministarstva obrazovanja FBIH i Kantona Sarajevo za projekt su izdvojila oko 170.000 KM, a Turska vojna misija u BiH 28.000 KM.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izrazio je zadovoljstvo da je nakon dugogodišnjih radova konačno okončan ovaj projekt  te da su osigurani bolji uslovi za boravak i rad djece. Dodao je da se u novom dijelu zgrade nalaze savremeno opremljene učionice sa produženim boravkom.

Po riječima ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića, ovakvih projekata trebalo bi biti više u ovoj lokalnoj zajednici. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Općinom Stari Grad kada su u pitanju ulaganja u projekte obrazovanja.

"U pregovorima smo sa Općinom i oko realizacije projekta energetske efikasnosti u svim školama na ovom području", dodao je ministar Kazazović.

Po riječima premijera KS Elmedina Konakovića Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade opredijeljeni su za ulaganje u ovakve projekte, a dokaz tome je otvorenje tri nova i rekonstrukcija šest školskih objekata u prošloj godini u Kantonu Sarajevo. On je ovom prilikom ukazao i na važnost uloge odgajatelja i nastavnika u našim školama ističući da oni, kao kao jedan od temeljnih stubova našeg društva, zaslužuju mnogo bolji status.

Povodom okončanja projekta učenici i nastavno osoblje priredili su i prigodnu svečanost za predstavnike Općine, Kantona i FBiH, kao i donatore te su im uručili zahvalnice. Upriličena je i video projekcija o najznačajnijim školskim aktivnostima u periodu od završetka agresije do obnove škole.