Skip to main content
Please wait...

U Kantonu Sarajevo obilježen Svjetski dan civilne zaštite: Dodijeljene pismene pohvale pojedincima i kolektivima

azra.djozo (7, Mar 2017)

Pismene pohvale pojedincima i kolektivima koji su dali značajan doprinos u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća na području Kantona Sarajevo u protekloj godini dodijeljena su danas na svečanoj sjednici Štaba civilne zaštite KS, organiziranoj povodom Svjetskog dana civilne zaštite. Pojedinačne pismene pohvale civilne zaštite dobili su pripadnik Gorske službe spašavanja stanice Sarajevo Armin Škandrić, vođa sarajevskog Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite Enver Grahić i rukovodilac Vatrogasnog muzeja iz Beča Gerald Schimpf. Kolektivne pismene pohvale dodijeljene su Gorskoj službi spašavanja stanica Sarajevo i Vatrogasnom savezu Kantonu Sarajevo.

Razlog zbog kojeg je spasilac Škandrić pismeno pohvaljen je što se posebno istakao u akciji spašavanja dva planinara na lokalitetu Kotolovi na Bjelašnici 7. februara 2016. godine, kada je prvi stigao na lice mjesta i teško povrijeđenoj djevojci pružio neophodnu prvu medicinsku pomoć. Nakon toga, zajedno sa drugim pripadnicima Gorske službe spašavanja uspješno su je specijalizovanim sredstvima transporta sa osnovnim vitalnim znacima života prebacili do ekipe hitne pomoći, iako su uslovi na terenu bili izuzetno teški uz olujni vjetar, velike nanose snijega i gusto rastinje koji su dodatno otežavali transport.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić, koji je po funkciji ujedno i komandant Štaba civilne zaštite KS, uz čestitke svim članovima Štaba, kazao je kako su svi oni dobro obučeni i opremljeni, te da im je zajednički zadatak u narednom periodu da takvo stanje  održe ali i dodatno unaprijede.

„Imali smo sreću da tokom protekle godine budemo pošteđeni velikih pošasti u vidu poplava, klizišta i drugih prirodnih nedaća, ali bez obzira na to mogu reći da svi naši članovi u slučaju da nas zadesi neka od prirodnih nesreća mogu brzo, profesionalno i potpuno opremljeno djelovati u njenom saniranju“, kazao je ministar Hasanspahić ovom prilikom.

I direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Mustafa Kovač je dodao kako je potrebno stalno preduzimati aktivnosti na stvaranju neophodnih uslova za dodatno unapređenje razvoja sistema civilne zaštite na području Kantona Sarajevo, imajući u vidu činjenicu da su prirodne i druge nesreće, nažalost, postale dio naše svakodnevnice.

Međunarodna organizacija civilne zaštite koja djeluje pri Ujedinjenim nacijama (ICDO) Rezolucijom sa svoje Devete Generalne skupštine u Ženevi 1990. godine, odredila je 1. mart za proslavu Svjetskog dana civilne zaštite, jer je na taj dan 1972. godine formirana Međunarodna organizacija civilne zaštite kao međudržavna vladina organizacija. Proglašavanjem ovog datuma za Svjetski dan civilne zaštite, Generalna skupština je željela da se probudi javna svijest o zadacima ove organizacije, a to su zaštita građana, materijalnih dobara i čovjekove okoline.