Skip to main content
Please wait...

Ines Kavalec zahvalila na saradnji resornom ministarstvu: "Asistenti u nastavi" jedini konkretan model podrške djeci s poteškoćama u inkluzivnom obrazovanju

mediha.zugic (9, Mar 2017)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktorica Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" Ines Kavalec uručili su jučer certifikate za učešće u stručnom usavršavanju asistenata u nastavi studentima završnih godina nekoliko fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ministarstvo u saradnji sa ovim udruženjem već dvije godine provodi program podrške inkluzivnom obrazovanju, u okviru kojeg se vrši raspoređivanje asistenata u nastavu u osnovnim i srednjim školama.

"Studenti završnih godina fakulteta, koji su usko vezani za rad sa djecom s poteškoćama u razvoju, moraju zadovoljiti određene kriterije za polaganje stručnog ispita a jedan od njih podrazumijeva i praksu u Servisnom centru Udruženja "Dajte nam šansu" u trajanju od 80 sati. Studenti tu stiču elementarno iskustvo u radu s osobama s poteškoćama, nakon čega se kao volonteri-asistenti u nastavi raspoređuju u škole, odnosno odjeljenja u kojima ima djece s poteškoćama u razvoju. U trajanju pripravničkog staža od pola godine oni prate nastavu u odjeljenju u kojem su raspoređeni. Nakon toga dobijaju potvrdu da su obavili praksu kao asistenti u nastavi, čime su zapravo stekli uvjete za polaganje stručnog ispita", objasnio je ministar Kazazović.

Do sada je 120 asistenata u nastavi obavilo praksu u Servisnom centru i potom edukaciju u školama.

Po riječima direktorice Kavalec, ovo je jedini konkretan model kojim se može dati podrška inkluzivnom obrazovanju kada je riječ o djeci s poteškoćama.

"Apsolutno imamo pomake u inkluzivnom obrazovanju kod djece s poteškoćama u razvoju. Suštinski pomak je da su druga djeca naučila na različitosti i da prihvataju svog druga ili drugaricu koji su po nečemu drugačiji. To za njih više nije nešto strano. Suština inkluzivnog obrazovanja jeste upravo to, da budemo osviješteno društvo a to možemo biti samo ako se učimo od malih nogu", naglasila je Kavalec i dodala da korist od ovog programa imaju i asistenti u nastavi budući da stiču iskustva i znanja koja su potrebna profesionalcima u radu s djecom sa poteškoćama. U ime roditelja koje okuplja Udruženje "Dajte nam šansu", ona je zahvalila resornom ministarstvu i ministru Kazazoviću na saradnji i ovom programu, kao i glavnoj trenerici u ovoj edukciji Edinaldi Jakubović.