Skip to main content
Please wait...

Pripreme za Nadzorni audit i recertifikaciju organa uprave i službi u Kantonu Sarajevo: U fokusu auditora će biti mape procesa i zadovoljstvo korisnika usluga

mediha.zugic (17, Mar 2017)

Povodom provođenja Drugog nadzornog audita u Kantonu Sarajevo u aprilu ove godine, kada će predstavnici ovlaštene cerfikacijske kuće TUV Adria vršiti analizu održavanja i unapređenja Sistema kvaliteta u organima uprave i službama KS, održan je sastanak Kolegija za kvalitet KS.

Ovo tijelo, uspostavljeno prije 14 godina s ciljem uvođenja, primjene i unapređenja kvaliteta poslovanja, čine predstavnici 21 certificiranog organa uprave i službi Kantona Sarajevo.

Šefica Ureda za kvalitet KS Zlata Hašimbegović, ovom prilikom, podsjetila je prisutne na obaveze koje su dužni provesti pred Nadzorni audit, te ih je obavijestila da će naredne godine biti sprovedena recertifikacija organa uprave i službi u Kantonu Sarajevo.

"Recertifikaciju moramo spremno dočekati. Očekuje nas puno posla, sve dokumente od Poslovnika kvaliteta, procedura, radnih uputstava i posebno procesa moramo prilagoditi zahtjevima novog Standarda. Fokus je na Mapi procesa, kao najznačajnijem dokumentu u Sistemu kvaliteta, kojeg su identifikovali i izradili organi uprave i službe. Ukupno postoji 205 procesa u Kantonu Sarajevo, a definišu šta uposlenici rade i po kojim propisima, ko su odgovorni nosioci procesa i kako njihovo provođenje nadgledaju rukovodioci organa do prosljeđivanja akata korisnicima usluga", navela je šefica Hašimbegović. Skrenula je pažnju na potrebu definisanja rizika u provođenju planiranih procesa, ali i preventivnih aktivnosti u cilju njihovog smanjenja, čemu će se posvetiti posebna pažnja u novom Standardu.

Predmet recertifikacije biće i zadovoljstvo korisnika usluga, potcrtala je Hašimbegović.

"Krajnji cilj cjelokupnog ovog sistema je da pružimo što kvalitetniju uslugu našim sugrađanima, pravnim i fizičkim licima koji se obraćaju organima uprave. Mora se mijenjati i svijest uposlenika ali i čelnika u državnim organima da su oni u obavezi kontinuirano unapređivati svoj rad, biti kvalitetniji i ekspeditivniji, kao i da su dužni boriti se protiv korupcije", dodala je Hašimbegović.

Naglasila je da je Kanton Sarajevo posljednjih godina mnogo uradio na tom planu, a među najznačajnijim aktivnostima pomenula je primjenu informacionih tehnologija u radnim procesima (projekt "E-Vlada"-sjednica bez papira) s ciljem standardizacije službene korespodencije i uspostavu "Intraneta" radi pojednostavljenja i ubrzanja interne komunikacije u Kantonu Sarajevo. Posvećuje se i veća pažnja edukaciji državnih službenika, kao i informisanju građana i ciljanih javnosti kroz izradu i distribuciju raznovrsnih informativnih materijala.

Posebno značajna aktivnost, po njenim riječima, je izrada Akcionog plana za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo za period 2015-2019. godine, na osnovu kojeg je Tim Vlade KS za borbu protiv korupcije započeo i provodi niz značajnih radnji na prevenciji i suzbijanju ove pojave u organima uprave KS. Omogućeno je, između ostalog, građanima da anonimno i on-line putem prijave korupciju u organima uprave.

Osim ovih, po riječima šefice Hašimbegović, pokrenut je značajan broj drugih projekata i preventivnih akcija u cilju uređenja i unapređenja rada u Kantonu Sarajevo.