Skip to main content
Please wait...

U Studentskom domu Nedžarići otvoreni fitness centar i vešeraj

mediha.zugic (22, Mar 2017)

U Studentskom domu Nedžarići danas su zvanično otvoreni fitness centar i vešeraj za oko 800 studenta koji u njemu borave. Zahvaljujući donatorima i prijateljima ove ustanove, koji su obezbijedili sredstva za njihovo opremanje, u svakoj studentskoj sobi uveden je i besplatan internet.

Direktor JU „Studentski centar“ Tarik Curić kazao je da je ovo početak ispunjavanja zahtjeva studenta koji se odnose na poboljšanje uvjeta u studentskim domovima.

"Uprava Studentskog centra će dati sve od sebe da studentima obezbijedi dostojanstven život u 21. vijeku u našim studentskim naseljima na Bjelavama i u Nedžarićima“, naglasio je na današnjoj press konferenciji direktor Curić.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović izjavio je da je napravljen jedan iskorak u poboljšanju uvjeta za boravak studenata te da su, u okviru Zakona o visokom obrazovanju, u planu novi projekti sa ovom javnom ustanovom koji bi trebali donijeti korisna rješenja za studente i unapređenje njihovog standarda.

"Vlada KS je već poduzela određene mjere, prije svega kroz uvođenje Pravilnika o raspodjeli vlastitih sredstava. Omogućeno je da se dio vlastitih sredstava od svih fakulteta ulaže za studentski standard. To su značajna sredstva i nadam se na će ovaj naš primjer slijediti i drugi kantoni u FBiH", naglasio je ministar Kazazović i dodao da će se sredstva trošiti prema prioritetima koje odrede studenti. Najavio je, između ostalog, i da će se kroz projekt energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo planirati i utopljavanje objekata studentskih domova.

Voditelj fitness centra u Studentskom domu Nedžarići Haris Burza, kazao je da  postoji veliko interesovanje studenata za sportske aktivnosti.

„Fitness centar radi od 10 sati ujutro do 22 sati navečer. Termin namijenjen samo za djevojke je od 14 do 16 sati svakim danom. Jako je važno spomenuti kako su studenti prezadovoljni kapacitetima fitness centra“, naveo je Burza.

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo Muris Mujkić smatra da su  uslovi stanovanja studenata u domovima na zadovoljavajućem nivou.

„Studenti su zadovoljni ishranom jer im se u kuhinji studentskih domova u domu u Nedžarićima i studentskom naselju Bjelave pruža vrhunska usluga a na raspolaganju dnevno imaju izbor od preko 15 jela“, ističe Mujkić.

Predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Haris Zahiragić naglasio je da su studenti budućnost BiH, te da je obaveza društva da im budu obezbijeđeni adekvatni uslovi života u studentskim domovima.