Skip to main content
Please wait...

Izrada prve Strategije prema mladima Kantona Sarajevo

mediha.zugic (6, Apr 2017)

Vlada Kantona Sarajevo imenovala je Komisiju za izradu Strategije prema mladima Kantona Sarajevo. Komisija, koju čine predstavnici kantonalnih ministarstava i nadležnih skupštinskih komisija, Gradske uprave Grada Sarajevo, Vijeća mladih KS, Studentskog parlamenta UNSA i Asocijacije srednjoškolaca u BiH, održala je jučer svoju prvu sjednicu na kojoj je utvrdila metodologiju rada.

"Strategija će definisati aktivnosti i mjere za poboljšanje statusa mladih u Kantonu Sarajevo. Osnova za njenu  izradu je Analiza rezultata istraživanja potreba i problema mladih Kantona Sarajevo koju je izradilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, uz  podršku Instituta za razvoj mladih KULT, i prezentiralo javnosti početkom ove godine", istakao je resorni ministar Elvir Kazazović.

Donošenjem Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine, svi nivoi vlasti obavezali su se kreirati i usvojiti Strategiju prema mladima. Ona predstavlja dokument institucija vlasti s programskim pristupom djelovanja prema mladima, a uključuje definisane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja, ciljeve i mjere za njihovu realizaciju.