Skip to main content
Please wait...

Skupština Kantona Sarajevo: Izmjenama Zakona o javno – privatnom partnerstvu do lakšeg udruživanja sredstava i novih ulaganja

lamija.bojadzic (13, Apr 2017)

Izmjene i dopune Zakona o javno - privatnom partnerstvu koje je danas usvojila Skupština Kantona Sarajevo, prema riječima ministra privrede KS Muharema Šabića, u osnovi imaju jasno razdvajanje primjene ovog Zakona sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, s obzirom da u ovom zakonu nije tretiran oblik privrednog javnog – privatnog udruživanja, tj partnerstva. U dosadašnjoj praksi iz tog razloga se u procesima koji su pokrenuti, državna Komisija za žalbe po osnovu Zakona o javnim nabavkama odredila kao nenadležna u slučajevima iz ove oblasti.

Kako bi se prevazišla ova pravna nedorečenost i kako bi primjena Zakona dovela do konkretnih rezultata, na prijedlog resornog ministarstva i Vlade KS, usvojene su izmjene Zakona koje u osiguranju dvostepenosti postupka u izboru privatnog partnera, uz prvostepeni organ u proceduri ministarstvo, koje i raspisuje javni poziv za ostvarivanje javno - privatnog partnerstva, Vlada KS postaje drugostepeni organ u ovom postupku. Prije konačnog potpisivanja ugovora u resornim ministarstvima potrebno je da Skupština Kantona da svoju prethodnu suglasnost na okončanje procedure i izbor privatnog partnera. Ukoliko jedinice lokalne samouprave, Grad i općine, provode ovakve postupke, uz gradonačenika i načelnike kao prvostepene organe, u drugostepenom odlučivanju rješenja će donositi komisije koje će u tim lokalnim zajednicama imenovati gradska, odnosno općinska vijeća.

Posebnom uredbom, u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog Zakona, Vlada će propisati kriterije i postupak izbora privatnog partnera i postupak izbora konsultanta, a koji će se provoditi putem javnog poziva.

"Ove izmjene trebaju da ubrzaju i olakšaju stvaranje javno - privatnog partnerstva jer, nažalost, još uvijek nemamo ni jedan primjer ovakvog udruživanja privrednih resursa i sredstava. U Kantonu Sarajevo ovakav interes postoji u oblasti energetike, uređenju gradske rasvjete, izgradnji podzemnih garaža, komunalnim djelatnostima. Ovo je efikasan model gdje resursi ostanu u javnom posjedu, a uz privatni kapital, stvara se nova vrijednost i podiže nivo i standard javnih usluga i djelatnosti", istakao je ministar Šabić.

Prije okončanja sjednice, zastupnici Skupštine KS su većinom glasova podržali Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara za 2016. godinu ističući napredak u radu ovog organa, njegov transparentniji rad i rezultate.