Skip to main content
Please wait...

Ambasador Turske Haldun Koç u posjeti predsjedateljici Skupštine Kantona Sarajevo Ani Babić

lamija.bojadzic (25, Apr 2017)

Danas je predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić ugostila turskog ambasadora Halduna Koça koji je tom prilikom, uz zahvalnost na ukazanom gostoprinstvu izrazio i posebnu zahvalu jer je prvu posjetu i izraze dobrodošlice nakon njegovog stupanja na dužnost u našoj zemlji upravo uputila predsjedateljica Babić.

U prijateljskom razgovoru o dosadašnjoj i budućoj saradnji, predsjedateljica Babić još jednom je naglasila posebne odnose Bosne i Hercegovine i Turske. “Vežu nas kulturno-povijesne vrijednosti, ali i sličnost naših naroda. Vjerujem kako će ovo doprinijeti kvalitetnom nastavku naše dobre i plodonosne saradnje”, izjavila je Babić.

Mnogo je polja na kojima postoji mogućnost saradnje, no, kako ambasador Koç ističe, posebno su važni oni projekti koji otvaraju nova radna mjesta, koji jačaju ekonomiju što čini zemlju stabilnijom i u konačnici interesantnijom za ulaganja, za ulazak svjetskih brendova i većih ulaganja.

“Sagovornicima u BiH jasno šaljemo poruku da nas slobodno usmjere u one projekte koji bi polučili rezultate, stoga molim i vas da nas pozivate i ukazujete na projekte koji će donijeti ovakve benefite građanima Bosne i Hercegovine i Sarajeva”, poručio je Koç naglašavajući da će pozitivna energija i volja za radom predsjedateljice Babić sigurno dati rezultate u ovim poslovima.

Saradnja BiH i Sarajeva u oblasti obrazovanja već je prepoznatljiva i značajna, te , kako je istakao visoki gost iz Turske, vjeruje da će Skupština KS znati prepoznati i podržati nove inicijative koje dolaze iz Turske u osnivanju i njegovanju obrazovnih institucija. Predsjedateljica Ana Babić je uputila riječi podrške za sve projekte koji će doprinijeti razvoju i obrazovanju mladih i donijeti pozitivno našoj zemlji.

Pozitivan duh bh. građana prepoznao je turski ambasador rekavši kako je tokom svoje bogate karijere imao priliku biti u mnogim zemljama koje su se suočavale s problemima i prolazile krize, no posebno divljenje izražava prema BiH. “Vi ste preživjeli rat i uprskos tome, širite dobre vibracije i pozitivnu energiju, stoga njegujem veliko poštovanje prema Vama i Vašoj zemlji”, naglašava ambasador Koç.

Ovo je bila i prilika da ambasador uputi i riječi podrške našoj državi na njenom putu prema Evropskoj uniji naglašavajući da su upravo bh vrijednosti sadržane u temeljnim principima EU te da Bosna i Hercegovina treba ići brže prema evropskim integracijima.