Skip to main content
Please wait...

Prezentacija pozitivnih praksi obrazovnog sistema Republike Turske predstavnicima nadležnih ustanova i institucija u FBiH

mediha.zugic (27, Apr 2017)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa Uredom za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u BiH, organizovalo je danas prezentaciju pozitivnih praksi i kvalitetnih pedagoških rješenja obrazovnog sistema Republike Turske za direktore predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, kao i resornih ministarstava i pedagoških zavoda u FBiH, nadležnih općinskih službi, te sindikata u Kantonu Sarajevo.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović istakao je da postoji višegodišnja saradnja sa Republikom Turskom kada je riječ o izučavanju turskog jezika u školama u FBiH, kao i razmjeni učenika osnovnih škola.

"Želja nam je, da osim toga, primijenimo pozitivne prakse iz obrazovnog sistema ove zemlje, a dogovorili smo da to počne ovom prezentacijom. Imat ćemo priliku da na najbolji i najobjektivniji način sve o tome saznamo od njihovih stručnjaka, kojima ćemo mi također prezentirati naš obrazovni sistem i njegove najbolje strane", izjavio je ministar Kazazović prije održavanja prezentacije.

Naglasio je da je Turska zemlja koja je mnogo napredovala u reformama obrazovanja, a posebno je istakao razvijen sistem kontrole kvaliteta obrazovanja.

"U Turskoj postoji veoma dobra kontrola kvaliteta rada nastavnika i znanja učenika, eksterna matura također i uopšte profesionalna orijentacija kada je riječ o unapređenju obrazovnog sistema", dodao je ministar.

Zamjenik ministra za obrazovanje Republike Turske Muamer Yildiz kazao je da višečlana delegacija ovog ministarstva prisustvuje prezentaciji na poziv resornog kantonalnog ministarstva i dodao da su ovo prvi koraci saradnje nakon potpisivanja protokola u oblasti obrazovanja između Republike Turske i BiH.

Naveo je da će, između ostalog, predstaviti najzanačajnije projekte u oblasti inovacija i tehnologija obrazovnog sistema Turske kao i način izbora rukovodstva i nastavnog osoblja u školama.