Skip to main content
Please wait...

Ministri Nenadić, Dautbegović i pravobranitelj Karić o izmjenama i dopunama Zakona o pravobraniteljstvu, te o platama i naknadama u organima vlasti KS

mediha.zugic (21, Jul 2017)

Izmjene i dopune zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, bile su jedna od tema današnjeg sastanka ministra pravde i uprave KS Marija Nenadića, ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amele Dautbegović i kantonalnog pravobranitelja Kemala Karića.

U pripremi je prednacrt ovog zakona a, kako ističe ministar Nenadić, Vlada KS i Ministarstvo pravde i uprave o njemu istovremeno vrše konsultacije i sa nadležnim sindikatima.

Razgovarano je i o Izmjenama i dopunama Zakona o pravobraniteljstvu. Po riječima ministra, cilj je pojasniti i konkretizovati rješenja iz Zakona o pravobraniteljstvu, posebno kada je riječ o obvezi davanja mišljenja pravobranitelja na ugovore koje pripremaju resorna ministarstva a koja su već obuhvaćena Zakonom o budžetu i drugima zakonima.

Pravobranitelj Karić je ovom prilikom ukazao i na potrebu kadrovskog jačanja Kantonalnog pravobranilaštva zbog povećanog obima posla.

Ministar Nenadić je kazao da je to jedan od prioriteta za unapređenje rada ovog važnog organa državne uprave, te je najavio svoju podršku u rješavanju tog pitanja.