Skip to main content
Please wait...

Nakon apela i poduzetih aktivnosti Ministarstva kulture i sporta KS: Iznos administrativne takse za angažman inostranih kulturnih radnika vraćen na pet KM

azra.djozo (26, Jul 2017)

Nakon apela ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića i održane press konferencije o pogubnoj odluci Vijeća ministara BiH vezanoj za administrative takse, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici održanoj 25. jula 2017. godine usvojilo odluku o izmjeni tarifa kojom se administrativne takse za kulturne radnike vraćaju na prvobitne iznose.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH u maju ove godine donijelo je odluku da se administrativna taksa za strance, uključujući gostujuće kulturne radnike poveća sa pet KM na 100 KM. Ovaj iznos dodatno bi opteretio naše ustanove kulture i naše festivale, obzirom da su oni dužni plaćati taksu za gostujuće umjetnike.

Ukazujući javno koliko je ova odluka pogubna za našu kulturnu scenu, Ministarstvo kulture i sporta KS se izborilo da se ovaj problem riješi i dokazalo da se upornost ipak isplati.

Ovim putem zahvalili su se svima koji su ih podržali, a posebno medijima koji su svojim izvještavanjem o ovom problemu dali veliki doprinos da se ovo pitanje riješi.