Skip to main content
Please wait...

Na sastanku predsjedateljice Babić, ambasadorice Bukinac i violiniste Pogačnika: Predstavljen projekt „Evropa – nedovršeno remek djelo“ i najavljena njegova realizacija u Sarajevu

azra.djozo (3, Nov 2017)

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić primila je danas ambasadoricu Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zoricu Bukinac te vrhunskog violinistu i ambasadora kulture Slovenije Mihu Pogačnika, povodom predstavljanja i realizacije projekta „Evropa – nedovršeno remek djelo“, čiji je on kreator.

Kako je istakao maestro Pogačnik, ovo je projekt čija je implementacija planirana u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, odnosno u njihovim glavnim kulturnim centrima. Već je održan u Tirani, Skoplju i Prištini, a bit će predstavljen i proveden, pored Sarajeva, i u Beogradu i na Cetinju.

Pojasnio je i da bi u njegovoj realizaciji učestvovalo 150 predstavnika bosanskohercegovačkog društva, među kojima će biti umjetnici-izvođači, političari, poduzetnici, studenti koji će zajedno nastupati, kako bi osjetili kompoziciju koja se izvodi iznutra te sinergiju koja postoji između politike, muzike, obrazovanja i svakodnevnog života.

Planirano je da se izvede u takozvanoj „sedmici Evrope“ od 01. do 09. maja u sarajevskoj Vijećnici. A njegova završnica i finalno izvođenje u kojoj bi učestvovali umjetnici iz svih pomenutih zemalja desio bi se u Briselu polovinom maja sa učešćem evropskih političara.

„Realizacijom ovog projekta želimo u konačnici ponuditi odgovore na dva ključna pitanja, a ona su kakvu Evropu svi mi želimo da vidimo i šta mi možemo dati Evropi, a što ona nema“, naglasio je maestro Pogačnik.

Kako je istakla predsjedateljica Babić, radi se o konceptualnom projektu sa potpunom interakcijom između publike i izvođača tokom njegovog izvođenja.

„Ovakvim projektima moramo dati poticaj mladim ljudima da se bude i da shvate da za njih ima mjesta ovdje i da ne treba da odlaze zbog općeg nerazumijevanja. Najljepši način da im to kažemo jesu ovakvi interaktivni koncerti, jer je muzika najljepši način komunikacije, ona je ambasador dobre riječi koja mora da se osjeti, a time i shvati njen unutarnji govor“, kazala je predsjedateljica Babić, ovom prilikom.

Dodala je kako se predloženi termin održavanja ovog koncerta poklapa sa održavanjem tradicionalne manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“, u čiji plan i program bi mogao biti uvršten, kao jedna od najvažnijih aktivnosti.

Složila se kako je Vijećnica idealno mjesto i kao građevina i kao simbol iz kojeg trebaju da budu poslate te važne poruke iz Bosne prema Evropi.

Sastanku je prisustvovao i v.d. direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić, čiji će umjetnici biti aktivni sudionici ovog zanimljivog projekta.