Skip to main content
Please wait...

Potpisan Kolektivni ugovor između Vlade KS i Sindikata osnovnog obazovanja KS: Svim prosvjetnim radnicima plaće povećane za 2,5, a najboljim i najvrijednijim do 20 posto

azra.djozo (22, Jan 2018)

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potpisao je danas s predsjednikom Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH - Kantonalni odbor KS-a Saudinom Sivrom Kolektivni ugovor između Vlade i ovog sindikata.

„Moram izraziti svoje zadovoljstvo zbog potpisivanja i ovog Kolektivnog ugovora koji za ovu Vladu, ali prije svega za uposlenike u obrazovanju ima nekoliko veoma bitnih stvari. Svoj ekspoze sam na početku mandata počeo upravo obrazovanjem, jer ga smatram najbitnijim segmentom našeg društva, posebno zbog izuzetno važnog prvog kontakta naših najmlađih sa odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, znači svima onima koji su drugi stub formiranja ličnosti svakog čovjeka. Osnovica za plaće je povećana na 290 KM za sve budžetske korisnike, s tim da je u ovom ugovoru učinjen još jedan iskorak kojim ćemo za dodatnih nekoliko procenata stimulisati najbolje i najvrijednije uposlenike u obrazovanju“, kazao je premijer Konaković, nakon potpisivanja ovog ugovora.

„Iako ovo povećanje ne možemo nazvati značajnim, ono je simbolično, ali i odraz i potvrda politike aktuelne Vlade koja posebno cijeni ovu profesiju“, istakao je premijer Konaković.

Naveo je i kako je današnjim potpisivanjem stvorena pretpostavka za bitno smanjenje broja procesa na općinskim i kantonalnim sudovima, smanjena su sredstva za advokate koji su ostvarili enorman profit zbog prethodnog nerazumijevanja Vlade i sindikata. Naglasio je kako Vlada u ovom mandatu neće ostati dužna nikome niti jednu KM, a do sada je tuđih dugova platila blizu 25 miliona KM, kao i da predstoji plaćanje bar još 20 miliona KM dolazećih izvršnih presuda iz radno-pravnog statusa.

„Današnje potpisivanje smatramo bitnim iz oba pomenuta razloga. Jedan je dužno poštovanje profesiji i poboljšanje uslova rada, a drugi je budžetska stabilizacija koja donosi da nemamo nepotrebnih troškova, dugova, kamata, njih desetine miliona koje smo zatekli u mandatima prethodnih vlada“, potcrtao je premijer Konaković te se zahvalio Sindikatu na razumijevanju trenutnih prilika u Kantonu, kao i na objektivnosti prilikom iznošenja zahtjeva.

Poručio je kako će Vlada KS nastaviti ulagati u segment obrazovanja kroz gradnju novih objekata, sanaciju postojećih, itd.

Također je izrazio nadu da će do početka nove školske godine praksa jedan udžbenik-jedan predmet biti na snazi, odnosno da će zakon do tada biti usvojen.

Novi kolektivni ugovor bit će u primjeni gotovo tri godine, a ukupan iznos sredstava za njegovu implementaciju je gotovo 80 miliona KM.

Riječ je o kolektivnom ugovoru koji bi trebao osigurati sva prava za prosvjetne radnike u Kantonu Sarajevo, ali i niz poboljšanja među kojima je i povećanje plaće za sve prosvjetne radnike.

„Danas smo potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, koji će važiti do 31. augusta 2020. godine i koji sadrži 188 članova vrijednih 80 miliona KM. U njemu su sadržana sva prava prosvjetnih radnika KS-a, ali i brojna poboljšanja kojima ćemo moći nagrađivati prosvjetne radnike“, istakao je predsjednik Sivro.

Dodao kako je, prvi put u historiji, ovim kolektivnim ugovorom osigurana novčana stimulacija za najbolje prosvjetne radnike za izvanredne rezultate u njihovom radu, te da je gotovo milion KM ugovorom garantirano za ove nagrade. Naglasio je kako će ovo povećanje najboljim i najvrijednijim ići i do 20 posto.

„Uporedo s ovim potpisan je Sporazum o osnovici za plaće u 2018. godini koji osigurava da će plaće svih 4.088 prosvjetnih radnika u KS-u biti povećane za 2,5 posto. S druge strane, imamo još niz poboljšanja, poput stimulacije za one koji su napredovali u najviše stručno zvanje, kao i za nastavnike koji rade u specijalnom obrazovanju i nastavnike koji rade s djecom prema individualnom planu i programu u redovnom obrazovanju. Osigurali smo, dakle, i novac za sistematski pregled, kao i niz drugih pogodnosti i bitnih stvari za prosvjetne radnike. Na taj način prosvjetni radnici će biti u potpunosti zaštićeni, te u narednom periodu očekujemo da ćemo pokušati i dalje unapređivati radno-pravni status prosvjetnih radnika“, precizirao je između ostalog predsjednik Sivro.

Potpisivanju današnjeg ugovora prisustvao je i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović, kao i članovi Sindikata.