Skip to main content
Please wait...

Bolji uslovi za ilijaške osnovce u narednoj školskoj godini: Izdvojeno 730.000 KM za rekonstrukciju OŠ "Hašim Spahić" i područne škole u Bioči

mediha.zugic (29, Mar 2018)

Sporazume o sufinansiranju izgradnje sale za tjelesni odgoj u Osnovnoj školi "Hašim Spahić" i namjenskom korištenju sredstava iz Budžeta KS za sanaciju objekta područne škole u Bioči, koja u sastavu JU OŠ "Stari Ilijaš", potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem i direktorima ovih škola Mirsadom Kusturom i Mahirom Devićem.

Za projekt  izgradnje nove fiskulturne sale u OŠ "Hašim Spahić" resorno kantonalno ministarstvo izdvojilo je 700.000 KM.

"Riječ je o značajnom projektu za čiju je realizaciju Općina Ilijaš pripremila svu neophodnu dokumentaciju. Iduće sedmice raspisat ćemo tender za izbor izvođača radova. Očekujemo da će se ta procedura okončati do početka juna, kao i da ćemo do kraja tekuće godine završiti ovaj projekt", naveo je načelnik Fazlić uz zahvalnost Vladi KS i resornom ministarstvu na izdvojenim sredstvima. Istakao je da je Općinsko vijeće ocijenilo ovaj projekt jednim od prioritetnih za ovu lokalnu zajednicu te da će kroz Budžet Općine biti osigurana razlika sredstava definiranih nakon provedene tenderske procedure.

Drugi projekt za koji je potpisan Sporazum odnosi se na utopljavanje područne škole u Bioči. Finansirat će se također sredstvima resornog ministarstva u iznosu od 30.000 KM i uz učešće općine kao sufinansijera. Očekivanja su  da će i ovaj projekt biti okončan tokom ove godine.

Ministar Kazazović je istakao da je Vlada KS u posljednje tri godine kroz racionalno poslovanje uspjela obezbijediti značajan iznos sredstava i usmjeriti ih u infrastrukturne projekte u oblasti obrazovanja, među kojima su i ova dva.

"Na početku mandata ove Vlade utvrđeno je stanje u svim školskim objektima na području Kantona Sarajevo i konstatovano da su prigradske općine bile lošije pozicionirane u odnosu na ostale kada su u pitanju ovakvi infrastrukturni projekti. Od tada su značajna finansijska sredstava iz Budžeta Kantona izdvajana za rekonstrukciju škola upravo u ovim općinama  jer nam je namjera osigurati jednake uslove za sve učenike", izjavio je ministar Kazazović  ovom prilikom.

Direktori škola su izrazili zadovoljstvo zbog početka radova kao i boljih uslova koji će biti osigurani ilijaškim osnovcima u narednoj školskoj godini.