Skip to main content
Please wait...

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao 42. radnu sjednicu za 07. maj

azra.djozo (24, Apr 2018)

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo (KS) dogovorio je danas da se naredna 42. radna sjednica održi u ponedjeljak 07. maja ove godine s početkom u 10:00 sati.

Usaglašen je dnevni red, prema kojem će zastupnici i na ovoj sjednici, nakon zastupničkih pitanja i inicijativa, razmatrati informacije privremenog upravitelja KJKP “GRAS” d.o.o. Sarajevo o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju ovog preduzeća te Uprave KJKP „Vodovod i kanalizacija” d.o.o Sarajevo.

Na dnevnom redu naći će se prijedlozi odluka o proširenju djelatnosti Javne ustanove Srednja škola za okoliš i drvni dizajn na djelatnost obrazovanja odraslih te o usvajanju „Bilansa energetskih potreba KS za 2018. godinu“.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na nacrt sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza radi osnivanja prava građenja u svrhu izgradnje, odnosno rekonstrukcije objekta “Austrijske kuće” između Kantona Sarajevo-Ministarstva pravde i uprave, Općine Centar i Zavoda za izgradnju KS.

Raspravljat će i o prijedlozima odluka o davanju saglasnosti za zaključenje Sporazuma o definisanju elemenata za zaključivanje Ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje objekta „Kosi lift“ Ciglane, o davanju imena parku na lokalitetu MZ „Park-Višnjik” u Općini Centar kao i novoizgrađenoj ulici na lokalitetu MZ „Blagovac“ u Općini Vogošća te o izmjeni naziva dijela ulice na području ove općine.

Bit će razmatrani i Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2017. godinu, kao i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe te Fonda KS za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida za prošlu godinu.

Zastupnici će razmatrati izvještaje o radu i o finansijskom poslovanju Zavoda za informatiku i statistiku KS za 2017. godinu te „Službe za zapošljavanje KS“, kao i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju sedam ustanova iz oblasti socijalne zaštite za proteklu godinu. U dnevni red ove sjednice uvršteni su i programi rada sa finansijskim planovima ovih ustanova, „Službe za zapošljavanje KS“, kao i Gerontološkog centra za tekuću godinu.

I Izvještaj o realizaciji Plana povratka u i iz KS za period za prošlu godine, sa osvrtom na problematiku obezbjeđenja alternativnog-privremenog smještaja i Plan povratka u i iz KS za ovu godinu bit će razmatrani na pomenutoj sjednici.

Na dnevnom redu sjednice bit će i izvještaji o stanju u oblastima zaštite civilnih žrtava rata, zaštite porodice sa djecom te socijalne zaštite za proteklu godinu, kao i Izvještaj o stanju u oblasti zapošljavanja u KS za 2016. godinu.

I izvještaji o snabdjevenosti KS lijekovima i sanitetskim materijalom za prošlu godinu sa posebnim osvrtom na implementaciju Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog osiguranja, kroz funkcionisanje Mreže farmaceutske djelatnosti - apoteka, sa prijedlogom mjera i aktivnosti, kao i o implementaciji Odluke o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za RVI sa područja KS bit će tačke dnevnog reda o kojima će svoje stavove na ovoj sjednici dati zastupnici Skupštine KS.

Sjednica će biti okončana Informacijom o stepenu realizacije skupštinskih zaključaka za čiju je realizaciju zadužena Vlada KS.

Zastupnicima će u okviru dnevnog reda ove sjednice biti dostavljena i Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području KS za mjesec mart 2018. godine koja je informativnog karaktera.