Skip to main content
Please wait...

Obilježena 25. tužna godišnjica stradanja stanovnika sarajevske Dobrinje

azra.djozo (1, Jun 2018)

Unija veterana Općine Novi Grad danas je organizovala obilježavanje 25. godišnjice stradanja građana naselja Dobrinja, prilikom održavanja Bajramskog turnira u malom fudbalu 1993. godine.

Delegacije Kantona i Grada Sarajeva te Općine Novi Grad položile su danas cvijeće na spomen obilježje koje se nalazi na parkingu između Trga djece Dobrinje i ulice Grada Bakua na Dobrinji.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je istakao da se svi trebamo zapitati zašto i 25 godina kasnije niko nije odgovarao za ovaj gnusni zločin kada je iz pravca Veljina sa agresorskih položaja od dvije ispaljene minobacačke granate poginulo 15, a teže i lakše ranjeno više od 100 većinom mladih osoba.

„Građani opkoljenog Sarajeva i Dobrinjci koji su se nalazili u dvostrukom okruženju na sve moguće načine borili su se da prežive opsadu i ovaj Bajramski turnir u malom fudbalu bio je njihov način borbe da dokažemo da i u najtežim uslovima za život mi nastojimo živjeti civilizirano i  dostajanstveno“, poručio je ministar Fišo.

Tog dana ubijeni su: Atif Bajraktarević, Mirza Deljković, Alija Godinjak, Alija Gojak, Adnan Mirvić, Kemal Mulaahmetović, Dragan Osadčij, Refik Ramić, Jusuf Razić, Munir Sabanić, Adel Selmanović, Danijel Šolaja, Damir Trebo, Asim Zagorica i Marko Žižić.