Skip to main content
Please wait...

Bogić Bogićević na komemorativnoj sjednici na Dan sjećanja na sve stradale građane Sarajeva: “ Istina je neumoljiva i neopoziva i niko od nje ne može pobjeći”

lamija.bojadzic (5, Feb 2019)

Zajedničkom komemorativnom sjednicom Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća sa područja Kantona Sarajevo obilježen je Dan sjećanja za sve stradale građane Sarajevo u opsadi 1992 – 1995. godina kao i 25 godina od velikog masakra na sarajevskoj pijaci Markale kada je od agresorske granate ispaljene sa područja Mrkovića ubijeno 68, a ranjeno 142 naših sugrađana.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je u svom pozdravnom obraćanju porodicama žrtava te brojnim gostima podsjetio i odao počast svim ubijenim u 1350 dana opsade Sarajeva, njih 11 451 među kojima je 1601 ubijeno dijete.

“Skupština Kantona Sarajevo je 2007. godine donijela odluku o proglašenju 05. februara Danom sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu 1992-1995. zbog čega smo ovdje okupljeni sa istim ciljem, ne zaboraviti nedužne žrtve Sarajeva”, poručio je Konaković te dodao da će ubuduće o istini o stradanju i ubijanju Sarajeva i BiH kao i ljudima koji su dali svoj nemjerljiv doprinos u borbi za opstanak države i naroda, učenici učiti u školama. Jedan od takvih Sarajlija je i Bogić Bogićević, bosanskohercegovački političar i član posljednjeg Predsjedništva bivše države i neosporivi dio borbe za opstanak i očuvanje Bosne i Hercegovine.

U svom posebno nadahnutom govoru na ovom skupu, Bogić Bogičević se, uz podsjećanje na težinu stradanja Sarajeva, i odavanje počasti za sve žrtve agresije a posebno ubijene naše najmlađe sugrađane podsjetio na geneze planiranja zločina u Srbiji, od njegovih pokretača i najgnusnijih izvršioca do sramne indiferentnosti međunarodne zajednice koja je , umjesto da pomogne i spriječi ubijanje Sarajeva, imala,kako je on istakao, punktove gdje su se dnevno brojile granate kojima su ubijane Sarajlije i njihov grad.

“Kada su srpski režim na čelu sa Slobodonom Miloševićem i JNA, ona narodna armija koja je okrenula oružje protiv vlastitog naroda ispisivali najsramnije stranice svoje istorije masovno sijući smrt i rušeći grad Sarajevo. I sada, kada se zločin falsifikuje, osporava, poriče i politizira biti ravnodušan na sve to i ostaviti ih bez odgovora značilo bi i učinilo bi nas saučesnicima zločina. Istina je neumoljiva i neopoziva i niko od nje ne može pobjeći, a njeno omalovažavanje je uvreda za naše kolektivno sjećanje. Oni u čije ime su počinjeni zločini koji bi trebalo da se suoče sa svojom prošlošću, koji bi trebalo da se pokaju i mole za oproštaj, ne amnestirajući zločince i koji bi trebali da dožive katarzu koje nema, morali bi da znaju da se pokajanjem niko ne ponižava i da se ponos naroda ne može graditi na laži”, poručio je sa ovog mjesta Bogić Bogičević.

On je napravio i bolnu retrospektivu najtežih trenutaka i događaja koji su obilježili ovu najdužu opsadu u istoriji kao i podsjećanje na političko ozračje u kojem je planirana i izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu i ubijanje svih njenih naroda. Ujedinjene nacije, Evropa i SAD su , kako je istakao, sa distance gledali ubijanje ove države i njenih naroda dajući takvim pristupom vjetar u leđa zločincima da čine zločine, pa tako i one najteže, a to je ubijanje djece na sankalištima, igralištima, baštama.

Nakon komemorativne sjednice, na pijaci Markale su u prigodnoj atmosferi položeni vijenci i cvijeće i odate počasti u znak sjećanja na sve žrtve našega grada.