Skip to main content
Please wait...

Dopredsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić podržala zahtjeve dijaliznih pacijenata

mediha.zugic (15, Feb 2019)

Dopredsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić primila je danas predstavnike Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo  Amelu Šiljević i Elvira Čuzovića sa kojima je razgovarala o problemima ove populacije. Tom prilikom je kazala da će inicirati prema nadležnim kantonalnim institucijama  ispunjavanje zahtjeva dijaliznih pacijenata.

Kako je navela predsjednica Udruženja Šiljević, u Kantonu Sarajevo trenutno ima oko 320 ovih pacijenata.  Od kantonalnih vlasti trenutno im je najpotrebnija pomoć za refundaciju troškova lijekova koje snose samostalno.

Dopredsjedavajuća Kristić kazala je da će već na narednoj sjednici Skupštine KS pokrenuti inicijativu za ispunjavanje zahtjeva ovog udruženja.

"Na vaš zahtjev, tražit ću da se na dijalizne pacijente u Kantonu Sarajevo ne primjenjuje vremensko ograničenje na lijekove s esencijalne liste tokom 12 mjeseci, kao što je riječ o lijeku pantoprazolu", naglasila je dopredsjedavajuća  Kristić.

Navela je, između ostalog, da će predmet njene skupštinske inicijative biti i refundiranje troškova onih dijaliznih pacijenata koji se do bolnice prevoze u vlastitoj režiji, na način kako je to regulisano u drugim kantonima. Razmotrit će se i mogućnosti davanja finansijske podrške radu Udruženja, dodala je dopredsjedavajuća.

Šiljević je kazala i da je za pacijente najbitnija transplantacija, te da se mali broj njih ovdje obavi u toku godine.

"Stanje dijaliznih pacijenata je zaista teško, oni se dijaliziraju u četiri smjene. Naš glavni cilj je da se implementiraju odredbe važećeg federalnog zakona o pretpostavljenom pristanku iz 2017. godine a koji između ostalog podrazumijeva da su svi stanovnici FBiH potencijalni donori organa o čemu u slučaju smrti odlučuje, odnosno pristanak daje porodica. Taj zakon nažalost nikada nije zaživo u praksi iako je to normalno u svim zemljama svijeta", upoznala je dopredsjedavajuću Kristić ovom prilikom Šiljević, te dodala kako su očekivanja da se na nivou FBiH izrade smjernice prema kliničkim centrima u smislu implementacije tog  zakona.