Skip to main content
Please wait...

Delegacije Kantonalne i Federalne vlade o cijeni gasa: Prvi sastanak bez većih pomaka, razgovori se nastavljaju

lamija.bojadzic (27, May 2019)

Danas su vođeni razgovori oko povećanja cijene gasa  na sastanku dva tima, kantonalnog na čelu sa premijerom Edinom Fortom i federalnog, na čelu sa ministrom energije, industrije i rudarstva Nerminom Đindićem, te predstavnicima federalnog ministarstva trgovine, kao i čelnim ljudima preduzeća BH Gasa, Sarajevogasa i Toplana.

“Ne mogu reći da smo se složili oko većine stvari jer je problematika nabavke, transporta i formiranja konačne cijene gasa puno kompleksnija nego što se da primijetiti kroz brojne naslove u medijima. Složili smo se da nastavimo razgovarati”, istakao je u svom obraćanju premijer Forto.

Jedan od zaključaka ovog sastanka je dogovor da se u najkraćem roku organizira sastanak na nivou kantonalnih i federalnih ministara finansija kako bi razgovarali o načinu zatvaranja starog kantonalnog duga prema ruskom isporučiocu Gazpromu te stvorila bolja pregovaračka pozicija da sadašnja cijena gasa od 260$ po hiljadu kubnih metara bude niža.

Dijagram koji je predočio ministar Đindić prikazao je učešće svih troškova u cijeni gasa na tržištu: 74 posto je cijena koju BH Gas preko Energoinvesta plaća Gaspromu, 11 posto su troškovi transporta kroz Mađarsku, 9 posto je cijena transporta kroz Srbiju, 1 posto je trošak Energoinvesta, 1 posto je trošak transporta kroz entitete RS, 4 posto trošak održavanja amortizacije i administracije BH Gas-a.

Prijedlog da Federalna vlada podnese jedan dio troška sarajevske privrede i građana koji će nastati povećanjem cijene gasa nije naišao na pozitivan odgovor od strane predstavnika Federacije BiH, jer, kako se istaklo, to nije moguće uraditi jer udio Federacije u cijeni gasa iznosi samo 4 posto.

Prema današnjem dogovoru ministar Džindić je najavio ulazak jedne nezavisne komisije u preduzeća BH Gas, Sarajevogas i Toplane.

Po njegovim riječima, opterećenje sarajevske privrede velikim troškovima gasa treba tražiti u metodologijama i tarifnim postupcima Sarajevogasa-a i Toplana koje treba mijenjati kako bi se došlo do manje cijene gasa prema krajnjim potrošačima.

U očekivanju donošenja državnog zakona o gasu koji bi uredio ovu oblast, Vlada Federacije i Vlada Kantona će nastaviti danas započete razgovore jer postoje elementi o kojima se može dogovarati i usaglašavati kako bi se došlo do što prihvatljivih rješenja za građane i privredu Kanotna Sarajevo.