Skip to main content
Please wait...

Program mađarske vlade: Stipendium Hungaricum nudi stipendije i besplatnu školarinu studentima BiH

mediha.zugic (30, May 2019)

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić sa pomoćnicom za informatizaciju, međunarodnu saradnju i evropske integracije Azeminom Njuhović primila je u posjetu ambasadora Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa i njegovu zamjenicu  Agnes Angyal.

Teme razgovora bile su saradnja škola Kantona Sarajevo i Republike Mađarske, mobilnost učenika i nastavnika kao i razmjena znanja i iskustava.

Ambasador je između ostalog predstavio program mađarske vlade Stipendium Hungaricum. Kako je naveo, riječ je uspješnom programu koji nudi stipendije studentima za sva tri ciklusa cijelog studija.

Program podrazumijeva 50 stipendija za studente Bosne i Hercegovine koje uključuju besplatnu školarinu, mjesečnu stipendiju, smještaj u studentskom domu i zdravstveno osiguranje. Studenti imaju mogućnost da nastavu prate na engleskom jeziku ili paralelno na mađarskom i engleskom jeziku.

Ministrica Bogunić je istakla kako se nada nastavku dobre saradnje a  sve u cilju unapređenja obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo.

Zahvalila je Ambasadi prijateljske Mađarske koja u okviru regionalne saradnje  učestvuje u implementaciji značajnih projekata u našoj zemlji, a jedan od njih je i  obnova Osnovne škole „Saburina“ Sarajevo.