Skip to main content
Please wait...

Predsjedavajući Konaković o Zakonu o visokom obrazovanju : Neće nas zaustaviti da uredimo stanje na Medicinskom fakultetu

lamija.bojadzic (23, Jul 2019)

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obratio se danas kako bi javnost dobila potpune i istinite informacije šta se zaista dešava sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Donošenje izmjena i dopuna ovog Zakona po hitnoj proceduri je pokrenuto u skladu sa zakonskim propisima po zaključku Kolegija Skupštine KS u aprilu mjesecu ove godine. Za čekanje ovog dokumenta više od tri mjeseca predsjedavajući Konaković je prozvao državne službenike u ovom ministarstvu koji prema njegovim riječima opstruiraju pokrenute procese. Razlozi za donošenje ovih izmjena leže u više činjenica.

“ Senat i rektor Univerziteta su se obratili i prethodnoj i ovoj Vladi za nužnost izmjena ovog Zakona. Jedan od ključnih razloga bilo je stanje na Medicinskom fakultetu. Naime, dekanesa ovog fakulteta gospođa Semre Čavaljuga je smijenjena sa te funkcije aktom rektora Univerziteta zbog nesavjesnog poslovanja, što je imalo sudski epilog. Sudovi su odbili sve apelacije i zahtjeve gospođe Čavaljuge i Fakulteta čime je odluka o smjeni ocjenjena i legalnom”, istakao je Konaković.

Nakon toga, Nastavno naučno vijeće (NNV) ovog fakulteta postavlja ponovno ovu osobu za v. d. dekana, te raspisuje konkurs za njeno konačno imenovanje. NNV imenuje ovu osobu na spomenutu funkciju, nakog čega Skupština KS, i na poziv rektora, usvaja autentično tumačenje Zakona kojim je potvrđena nezakonitost imenovanja dekanese Medicinskog fakulteta.

Konaković je objasnio da se najavljenim izmjenama ovog Zakona mijenja sastav i broj ljudi u Naučno nastavnom vijeću Medicinskog fakultetea. Greškom ranije Vlade dozvoljeno je da Klinički centar “okupira” Medicinski fakultet jer od 147 članova ovog Vijeća, njih skoro 90 dolazi iz ove Ustanove.

“Kako bi predstavili šta to znači, navest ću primjer Hirurgije sa UKCS koja sa svih svojih 22 uposlenih učestvuju u NNV Fakulteta, a na predmetu Interna medicina radi 20 uposlenih ove klinike. Svi oni za sedamnestinu radne norme na Fakultetu dobijaju 1500 KM mjesečno. To predstavlja okupaciju sistema pogotovo kada se ima u vidu da je Klinički centar federalna institucija koja upravlja važnim segmentom obrazovanja u KS. Ovim su aktima povrijeđeni i Ustav i zakoni KS. Protiv toga se mi aktivno borimo i sigurno ćemo se izboriti”, poručio je Konaković.

Izmjenama Zakona je predviđeno smanjenje broja kliničara u NNV Fakulteta na broj kako je to bilo u starom Zakonu prije par godina.

Posebno zanimanje izazvalo je predloženo proširenje naučno nastavne baze Medicinskog fakulteta. Konaković se pita kako je moguće da Sarajevo ima jednu jedinu nastavnu bazu dok npr. Beograd ima 22 baze , a Zagreb 18. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu mogu predavati isključivo uposlenici Kliničkog centra. Na taj način je brojnim vrsnim ljekarima koji su napustili Klinički centar onemogućen i rad na Medicinskom fakultetu.

“Sve pokušaje zaustavljanja pokrenutih procesa, medijskih spinovanja i odvraćanja od važnih tema ćemo zaustaviti. Na narednoj sjednici Skupštine KS ćemo promijeniti sastav Nastavno naučnog vijeća, vratiće se nastavne baze u kojima će se naći svi nivoi zdravstvene zaštite”, poručio je predsjedavajući Konaković te istakao da će prihvatiti ponuđenu ostavku trenutne ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić i najavio skoro imenovanje nove osobe na ovu funkciju.