Skip to main content
Please wait...

Tužnih 26 godina: Počast i sjećanje za ubijene i ranjene Sarajlije

lamija.bojadzic (29, Nov 2019)

Na današnji dan prije 26 godina minobacačka granata ispaljena  sa položaja Vojske Republike Srpske na Hladivodama ubila je nedaleko od mosta Drvenija sedam naših sugrađama i ranila četiri.

Tog 29. novembra smrtno su stradali: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

U znak sjećanja  delegacije porodica ubijenih, Unije civinih žrtava rata KS, Kantona  Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Centar  su polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen ploču , te učenjem Fatihe i minutom šutnje odale počast svim ubijenim tog dana.

U ime Kantona Sarajevo  vijanac su položili dopredsjedavajuća Skupštine Smiljana Viteškić i ministar privrede  Haris Bašić koji je , u prigodnom obraćanju prisutnim, naglasio  koliko je potrebno govoriti i potsjećati se na ove tragedije, ne samo zbog prošlosti  nego posebno zbog budućnosti.

“ Nažalost, i danas smo svjedoci ubijanja nedužnih ljudi i djece u nama ne tako dalekom susjedstvu i takođe smo svjedoci da svijet čini jako malo, gotovo ništa, da se takvi zločini spriječe, ” istakao je Bašić.

On je poručio  da  Bosna i Hercegovina može i mora opstati gradeći uvažavanje, toleraciju i ravnopravnost, uz zadovoljenje pravde  i kažnjavanje zločinaca koji su ovaj i još mnoge zločine u BiH naređivali  i provodili.