Skip to main content
Please wait...

Zastupnici Skupštine KS Deklaracijom osudili dodjelu Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu

azra.djozo (11, Dec 2019)

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su na današnjoj sjednici donijeli Deklaraciju kojom osuđuju dodjelu Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu.

U Deklaraciji se navodi da je Handke svojim javnim nastupima u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Hagu negirao zločin genocida u Srebrenici.

„Sam Peter Handke ni danas ne mijenja svoje stavove pa u svom cinizmu ide i korak dalje te najavljuje svoj dolazak u BiH i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice. Sam čin dodjele Nobelove nagrade ovakvom čovjeku je nova uvreda za žrtve i sve slobodnomisleće ljude cijelog svijeta. Njegova eventualna posjeta našoj domovini i Kantonu Sarajevo bi dodatno izazvala bijes i poniženje svih žrtava protekle agresije. U tom smislu vas molimo da na vrijeme spriječimo ovakav mogući scenario na način da navedenog proglasimo nepoželjnom osobom u KS-u“, stoji u Deklaraciji.