Skip to main content
Please wait...

24.godine od reintegracije općine Vogošća: Dan kad je Vogošća vraćena Vogošćanima

mediha.zugic (21, Feb 2020)

Povodom obilježavanja Dana reintegracije općine Vogošća danas su predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić, te zastupnica Amra Hasagić i Senad Hasanović položili cvijeće na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine, spomen-obilježju civilnim žrtvama i spomen-obilježju logorašima Vogošće, te prisustvovali svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Ovim povodom, prisutnima je prikazana premijera dokumentarnog filma "Povratak na svoje", koji govori o reintegraciji ove općine. Ujedno, to je i najnovije ostvarenje realizirano u produkciji Udruženja za zaštitu istorijskih vrijednosti "Haber".

Prije 24 godine jedan dio općine reintegrisan je u ustavno-pravni poredak Federacije BiH. Bio je to datum kojeg su skoro četiri godine čekali svi prognani Vogošćani i datum kad je Vogošća vraćena Vogošćanima.

Od tada je započelo jedno novo razdoblje u razvoju ove lokalne zajednice. Godine povratka i obnove brzo su zamijenile godine razvoja i novih projekata.