Skip to main content
Please wait...

Dan nezavinosti BiH: Polaganjem cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježjima odata počast i poštovanje svima koji su svoje živote utkali u temelje naše jedine domovine

azra.djozo (1, Mar 2020)

Povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedavajućim Skupštine KS Mirzom Čelikom i premijerom Edinom Fortom položila je jutros cvijeće na mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića, te odala počast i poštovanje svima koji su svoje živote utkali u temelje naše jedine domovine.

Nakon toga, delegacija je položila cvijeće i na spomen obilježjima “Vječna vatra”, „Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.“, na Spomen park “Vraca” te  Spomen obilježje Novi Grad.

Predstavnici Kantona Sarajevo su, uz čestitku građanima, podsjetili sve nas kako je prije 28 godina Bosna i Hercegovina izabrala svoj samostalni put i opredijelila se za nezavisnost utemeljenu na svojoj stoljetnoj državnosti.

Naglasili su i kako se borba za Bosnu i Hercegovinu nastavlja istinom i činjenicama koje nikada u dosadašnjoj historiji nisu mogle izbrisati njenu državotvornost, te njene građane i narode.

I predsjednik Udruženja „Ubijene djece opkoljenog Sarajeva“ Fikret Grabovica je uputio čestitku povodom današnjeg praznika svim našim građanima, te zaželio svima da nikada više ne dožive stradanja koja su nas zadesila tokom agresije na našu jedinu domovinu.

Cvijeće su danas, pored delegacije KS, položile i mnogobrojne delegacije svih nivoa vlasti, predstavnici boračkih udruženja te političkih partija.

Za večeras je sa početkom u 17:30 sati u Vijećnici, istim povodom, planirano održavanje zajedničke Svečana akademija, koju organizuju Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, sve općine sa teritorije Kantona Sarajevo, te Forum parlamentaraca BiH 1990.