Skip to main content
Please wait...

Svečana akademija u povodu Dana nezavisnoti BiH: Bosna i Hercegovina nikada neće biti podjeljena i niko joj neće uzeti njenu slobodu

lamija.bojadzic (1, Mar 2020)

U svečanoj atmosferi sarajevske Vijećnice večeras je u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličena Svečana akademija koju su zajednički organizirali Skupština Kantona  Sarajevo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva , općinska vijeća sarajevskih općina te Forum parlamentaraca BiH.

Uz člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića,  Akadmiji su prisustvovali i brojni  predstavnici svih nivoa vlasti BiH kao i predstavnici političkog života BiH.

U svom obraćanju  član Predsjedništva  Šefik Džaferović označio je  1. mart kao sudbinski datum za Bosnu i Hercegovinu, njene građane i narod nakon čega je uslijedila brutalna agresija, ubijanje i raseljavanje stanovnika BiH. Poručio je da Bosna i Hercegovina nikada neće biti podjeljena i niko joj neće uzeti njenu slobodu.

„ Prvi mart simbolizira demokratiju i demokratski legitimitet naše zemlje. Badinterova komisje je u to vrijeme i ime  Evropske zajednice tražila od Bosne i  Hercegovine da raspiše referendum o nezavisnosti  na koji bi bili pozvani svi građani BiH što je izuzetno važno naglasiti. Evropska pravna stečevina, na osnovu koje je nastupala ova komisija, poznaje građane i njihovu volju kao isključivi izvor suvereniteta i demokratsko legitimiteta za razliku od pripadnika pojedinih etničkih skupina. „ naglasio je Džaferović

Ključan stvar u provođenju i uspjehu  referenduma, istakao je Džaferović,  jeste skoro dvotrećinski odziv na njega. Referendum je proveden na zakonit, transparentan i miran način pod punim međunarodnim monitoringom

Još jednom je podcrtana neraskidiva povezanost  i utemeljenost nezavisnoti BiH na njenoj stoljetnom državnosti koja je u novijoj istoriji još jednom  potvrđena  zasjedanjem ZAVNOBIH-a 25. novembra 1943. godine.

Posebno je istaknuto da u Dejtonskom sporazumom kojim je zaustavljena agresija na BIH ne postoji član koji govori o formiranju države, nego se u njemu definiše da će Bosna i Hercegovina, kao nasljedica RBiH, nastaviti svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu sa međunarodno priznatim granicama te da ostaje država članica UN.

Član Formua parlamentaraca BiH i sudionik kreiranja Bosne i Hercegovine kao samostalne države Miro Lazović osvrnuo se na političku sliku Evrope i regiona  koja je prethodila disoluciji Jugoslavije te stvaranju neovisnih država na ovom prostoru. Takođe, govorio je i o političkim prilikama u uslovima bujanja srpskog nacionalizma, generiranju ratova u države bivše Jugoslavije kao i jačanju unutrašnjih snaga u BiH koje su silom zaokuživale i pravile svoje etničke teritorije:

„ Bosna i Hercegovina nije imala drugog izbora  nego da tog 25. februara 1992. godine putem Skupštine RBiH raspišereferendum o nezavisnoti. Tada su poslanici Skupštine RBiH odoljevajući pretnjama i ucjenama,  u ranim jutarnjim satima  donijeli odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti. To je bio logičan, patiotski i jedini ispravan put“ , poručio je Miro Lazović,

U čast Dana nezavisnoti građani  su danas u mnogim mjestima u BiH obišli važna  mjesta naše historije. Na kraljevskom gradu Bobovcu i Kraljevskom gradu Ključu održane su već tradicionalne ceremonije podizanja srednjevjekovnih bosanskih zastava.

Video porukom iz New Yorka prisutnim se obratila mlada i uspješna Bosanka Nermina Markišić, rođena u SAD, student generacije međunarodnog prava i filozofije koja je uz čestitke za današnji praznik prenijela da su njeni budući životni planovi i želje vezani za Bosnu i Hercegovinu.

Poruku mladih BiH prenijela je i studentica Selma Buljko iz Mostara, govoreći o svojim životnim planovima i željama kao i potrebama i željama madih BiH.

Večerašnju Akademiju su svojim nastupima uljepšali  umjetnici, Kvartet Sarajevske filharomonije, vokalni ansambl SAN te Mevludin Sejmanović koji je kroz svoj književno dokumentarni tekst „Niti bosanskog ćilima“ prenio brojne bh zanimljivosti o njenom  bogastvu i osebujnosti...