Skip to main content
Please wait...

Kolegij usvojio zaključke o izmijenjenom radu i funkcionisanju Skupštine Kantona Sarajevo

azra.djozo (23, Mar 2020)

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojio zaključke kojima se djelimično mijenja režim rada i funkcionisanja kantonalnog zakonodavnog tijela, u vremenu dok traje intenzivna borba protiv sprečavanja širenja zaraze uzrokovane koronavirusom (COVID-19).

Tako je dogovoreno da će u radu ove sjednice učestvovati 18 zastupnika, te po jedan predstavnik Vlade Kantona Sarajevo i Službe za skupštinske poslove KS. Najavljena je i mogućnost elektronskog zasjedanja.

Primarne tačke dnevnog reda koje će se razmatrati na današnjoj sjednici, bit će one koje se odnose na jačanje kapaciteta za borbu protiv ove pošasti. U pitanju su tačke o epidemiološkoj situaciju u KS, stanju u zdravstvu, kao i ona koja će razmatrati kako se ova opštezdravstvena kriza odražava na privredu KS i mjerama kako joj konkretno pomoći.

Razgovarano je i ukidanju moratorija na zapošljavanje jer, kako su istakli neki od zastupnika, ali i premijer KS, mnoge od trenutno najaktivnijih i najbitnijih oblasti, poput inspekcije, ne mogu dodatno popuniti svoje redove zbog ove ranije donesene skupštinske odluke.

Na kraju je zaključeno kako će članovi Skupštine KS, kao i premijer i ministri u Vladi Kantona Sarajevo koji su u stalnom zasjedanju, biti kontinuirano na dispoziciji za održavanje sjednica i donošenja nekih od naophodnih i hitnih zakonskih rješenja. Takav primjer je, između ostalog, utvrđivanje zakona o uštedama na nivou KS.