Skip to main content
Please wait...

Održana 23. radna sjednica: Usvojen Finansijski plan ZZO KS, sa zaključkom za brzu izradu rebalansa ovog plana

azra.djozo (23, Mar 2020)

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas jednoglasno zaključak kojim se djelimično mijenja režim rada i funkcionisanja ovog kantonalnog zakonodavnog tijela, u vremenu dok traje intenzivna borba protiv sprečavanja širenja zaraze uzrokovane koronavirusom (COVID-19).

Skupština je stavila van snage moratorij na zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, kako bi se omogućilo trenutno najaktivnijim i najbitnijim oblastima, poput inspekcije, dodatno popuniti redove, odnosno dokapacitiranje.

Zastupnici su primili na znanje Informaciju o epidemiološkoj situaciji i stanju zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, kao i o efektima istih na privredu u Kantonu Sarajevo.

Dali su saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i Odluku o izvršavanju ovog plana za 2020. godinu, sa zaključkom da se obaveže Zavod da pripremi rebalans ovog plana u narednih 15 dana, u skladu sa stvarnim potrebama koje su se javile u ovo pandemijsko vrijeme. Usvojili su i još jedan zaključak kojim su naložili Zavodu da odmah iz tekućih rezervi prebaci sredstva u iznosu od 8.000.000KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme koja u ovom trenutku nedostaje.

Na znanje su primili i Informaciju o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP „GRAS“ d.o.o. Sarajevo, za period 01.07. do 01.10.2019. godine.

Usvojili su i Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt Ugovora o kupoprodaji nekretnine – zemljišta (označeno kao k.č. 286 po kulturi cvijetnjak, površine 150 m², zk ul. Broj 148 k.o. Sarajevo LV, državno vlasništvo sa upisanim pravom raspolaganja u korist Javne ustanove Centar za zaštitu žena i materinstva sa 1/1, stari premjer) koje predstavlja okućnicu objekta u ulici Džidžikovac broj 7 u Sarajevu, u kojem je smještena Ambasada Republike Austrije.

Na današnjem zasjedanju zastupnici su usvojili i Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o poslovnoj saradnji između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo - Ministarstva saobraćaja na realizaciji Projekta izgradnje stambeno - poslovnog objekta u ul. Grbavička, kao zamjenske lokacije, u cilju obezbjeđenja zamjenskih stambenih jedinica vlasnicima stanova u objekatu u ul. Grbavička br. 62-68, koji se uklanja radi izgradnje saobraćajnice - Južne longitudinale.

Zastupnici su podržali i prijedlog Odluke te dali saglasnosti za zaključivanje Ugovora o kupoprodaji nekretnina između Kurtović Muharema, sa jedne strane, i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, sa druge strane, u svrhu proširenja gradskog groblja „Vlakovo“.

Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o neposrednoj zamjeni nekretnina između Kantona Sarajevo i firme “BLOK” d.o.o Sarajevo, radi oblikovanja građevinske parcele u svrhu izgradnje poslovnog objekta (prodajno-servisnog centra) na lokaciji Ilidža-Stup i okončanja rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi saobraćajnice XII transverzale, sporazumnim putem.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o kupoprodaji u stambenom objektu B1-B, izgrađenom u naselju Rosulje, Općina Vogošća, koji će Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao Prodavac, zaključiti sa kupcem nekretnine Amerom Hasićem.

Data je saglasnost i na Nacrt ugovora o kupoprodaji u stambenom objektu B1-B, izgrađenom u naselju Rosulje, Općina Vogošća, koji će Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao prodavac, zaključiti sa kupcem nekretnine  Pezom Kasimom.

Zastupnici su dali saglasnost i na Nacrt ugovora o kupoprodaji u stambenom objektu O1, izgrađenom u naselju Rosulje, Općina Vogošća, koji će Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao prodavac, zaključiti sa kupcem nekretnine Samirom Kruščicom.

Usvojen je i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o kupoprodaji u stambenom objektu O2, izgrađenom u naselju Rosulje, Općina Vogošća, koji će Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao prodavac, zaključiti sa kupcima nekretnine Belme i Mehidina  Bešlića.

Također je usvojen i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o kupoprodaji u stambenom objektu 3C, izgrađenom u naselju Rosulje, Općina Vogošća, koji će Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao prodavac, zaključiti sa kupcima nekretnine Nusretom i Sedinom Salićem.

Zastupnici su dali saglasnost i na Nacrt ugovora o kupoprodaji u stambenom objektu 3C, izgrađenom u naselju Rosulje, Općina Vogošća, koji će Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao prodavac, zaključiti sa kupcem nekretnine Zahidom Fazlagić.

Usvojen je i Prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Javne ustanove Srednje medicinske škole – Jezero Sarajevo na djelatnost formalnog i neformalnog obrazovanja odraslih.

I na prijedloge dopunjenih odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za prvi i drugi dio Projekta „Javni prevoz Sarajevo“ zastupnici su dali svoje saglasnosti.

Podržan je i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i za Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo, sa amandmanima Vlade KS.

Zastupnici su dali svoje saglasnosti i za zaključenje ugovora o kupoprodaji između GPA Bosnia, društva za razvoj stanogradnje d.o.o Sarajevo, kao prodavca, i Kantona Sarajevo, kao kupca.

Data je i saglasnost na nacrt ugovora o kupoprodaji garaže u stambenom objektu „K-94“, izgrađenom u naselju Šip, Općina Centar, Sarajevo, zaključen između prodavca Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe i Admira Bajraktarevića, kao kupca.

Zastupnici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti na nacrt ugovora o kupoprodaji nekretnine u stambenom objektu „O-3A“, izgrađenom u naselju Rosulje, Općina Vogošća, Sarajevo, zaključen između Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, kao prodavca i Deljković S. i Deljković A., kao kupaca nekretnine.