Skip to main content
Please wait...

Premijer Nenadić pozvao domaće firme da se jave na otvoreni poziv za javne nabavke kod UNDP-a

azra.djozo (1, Apr 2020)

Na današnjoj redovnoj zajedničkoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo javnosti se obratio premijer KS Mario Nenadić koji je, između ostalog, pozvao domaće firme da se jave na javne nabavke.

Ovom prilikom, premijer Nenadić je govorio i o poduzetim zdravstvenim mjerama, kao i o finaliziranju aktivnosti koji se odnose na ekonomske i druge mjere.

„Vlada Kantona Sarajevo je uradila jako puno na osiguranju bolničkih i drugih preduvjeta za borbu protiv korona virusa. Još prije desetak dana znatno su prošireni kapaciteti izolatorija, i spremni smo da, ukoliko to bude potrebno, u roku nekoliko sati staviti na raspolaganje i dodatnih 2.000 kreveta, tako da javnost o tome ne treba da brine“, naveo je premijer Nenadić.

Dodao je da je također osigurana mjera stavljanja u funkciju karantena, zašto je obezbijeđen objekt za smještaj osoba koje ne poštuju izrečene mjere samoizolacije.

„Osigurali smo snabdijevanje medicinskom i zaštitnom opremom. Kako je na svjetskom tržištu došlo do ogromnog poremaćaja u snabdjevenosti respiratorima, te medicinskom i zaštitnom opremom, mi smo u koordinaciji sa državnim nivoom i Ministarstvom sigurnosti BiH te predstavnicima američke administracije dogovorili  da nabavka ove opreme bude centralizirana i vršit će se  preko UNDP-a“, istakao je premijer Nenadić.

Prema njegovim riječima, u narednih sedam dana dobit ćemo značajne količine zaštitne opreme, a za narednih deset do 14 dana stići će i određena količina respiratora, što će uz postojeće biti dovoljan resurs i za teže situacije.

Dogovoreno je sa UNDP-em da ukupne  nabavke KS, gdje je to moguće, idu centralizirano.

„Koristim priliku da uputim poziv i domaćim proizvođačima koji rade na izradi zaštitnih sredstava da se jave na otvoreni poziv UNDP-a, kako bi  podržali njihov rad, naše privrednike i sačuvali radna mjesta“, apelovao je premijer Nenadić.

On je istakao da je na spiskovima Službe za zapošljavanje KS od 18. marta 2020. godine do danas prijavljeno novih 608 osoba. Povećanje registriranih je posljedica opće situacije, dok se 66 osoba prijavilo u zadnjih 24 sata.

„Ovo jeste pitanje ekonomskih i drugih mjera koje treba poduzeti s ciljem očuvanja radnih mjesta u privredi, a što je u fokusu Vlade KS. Razgovaramo sa Koordinacionim tijelom za privredu, sa sindikatima, sa načelnicima općina i gradonačelnikom. Želimo na ovo pitanje odgovoriti na zaokružen način, u uskoj koordinaciji“, naglasio je premijer Nenadić.

Dodao je kako se prati i sve ono što radi Federacija Bosne i Hercegovine, odnosno njihov najavljeni  paket mjera koji će poduzeti, a od čega će u dobroj mjeri zavisiti i ono što će moći uraditi Kanton Sarajevo.

„Prema najavama federalnog premijera, do kraja ove sedmice biće završen paket mjera za čitavo područje Federacije . Mi ćemo na taj osnovni paket mjera spremno odgovoriti sa dodatnim mjerama zajedno sa općinama u KS“, najavio je premijer Nenadić.

Sve mjere zaštite koje se provode u KS su određene naredbama Federalnog štaba civilne zaštite. Kanton Sarajevo može samo širiti djelovanje, a ne može smanjivati propisani federalni okvir. Premijer je poručio da se prate reakcije i upiti građana te javnosti koje će, svakako, biti dostavljene na nadležne adrese.

Pohvale za dobru organizaciju i funkcioniranje na terenu stigle su i od ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona, koji je najavio i pomoć Kantonu.

„Drago nam je da su prepoznati napori i uloženi trud svih u lancu borbe protiv koronavirusa. Zahvaljujemo i građanima na disciplini i poštivanju naredbi. Moramo  svi dalje odgovorno i profesionalno postupati u ovim okolnostima“, poručio je premijer Nenadić.