Skip to main content
Please wait...

Načelnik Berilo: Poduzet ćemo mjere da zaštitimo lokalno stanovništvo i u vrijeme prvomajskih praznika

azra.djozo (27, Apr 2020)

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je na današnjoj press konferenciji da je analizom kompletne situacije na području ove općine utvrđeno da su proteklom periodu provedene sve naredbe i mjere Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba.

“Za sada ni jedan naš stanovnik nije obolio od koronavirusa niti se ijedna osoba nalazi u samoizolaciji. Mi smo jedina općina u Kantonu Sarajevo u kojoj nema zaraženih”, istakao je načelnik Berilo.

Po njegovim riječima, ispoštovane su sve mjere redovne dezinfekcije objekata i javnih površina koje su najfrekventnije.

“Maske i rukavice su podijeljene svim našim stanovnicima i starijim osobama. Ispred Općine i Doma zdravlja postavljen je objekt za trijažu. Doprinos u prevenciji i suzbijanju epidemije daju Crveni križ Trnovo, Vatrogasna služba, Policijska stanica, Općinski štab civilne zaštite i volonteri s područja općine. Sve naredbe se donose od strane Općinskog kriznog štaba”, objasnio je načelnik Berilo.

Naveo je kako su svim licima koja su u stanju socijalne potrebe i starijim od 65 godina podijeljeni paketi s osnovnim životnim namirnicama. Lijekovi su dostavljani na adrese svim osobama koje nisu mogle samostalno otići po svoju redovnu terapiju.

“Pravimo spiskove svih radnika koji su otpušteni, kako bi smo im dali jednokratnu novčanu pomoć. Nismo još sigurni koliki će to tačno biti iznos, ali pretpostavljamo oko 100 KM”, najavio je načelnik Berilo.

Općina Trnovo je podijelila 100 jednokratnih pomoći u iznosu od 100 do 200 KM, te  osigurala i svim oboljelim od karcinoma, moždanog i srčanog udara novčanu pomoć od po 500 KM.

“Dolaze prvomajski praznici i najvjerovatnije će u Trnovo doći više od 10.000 građana KS, i mi ćemo poduzeti sve mjere, kako bismo zaštiti lokalno stanovništvo”, poručio je načelnik Berilo, potcrtavši kako su i do sada u svoje vikendice i apartmane dolazili građani, njih oko 5.000, ali nisu imali nikakvih problema.