Skip to main content
Please wait...

Ukinute naredbe o obaveznom testiranju osoba smještenih u karantenu

azra.djozo (27, Apr 2020)

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo donio je večeras Naredbu kojom se van snage stavlja Naredba od 20. aprila ove godine, kao i njena dopuna od 21. aprila 2020. godine.

Obje ove naredbe odnosile su se na obavezu Ministarstva zdravstva KS da, putem Javne ustanove „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ i uz koordinaciju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, izvrši u roku od 24 sata obavezno testiranje na zaraznu bolest uzrokovanu koronavirusom svih osoba koje budu smještene u karanten na području Kantona, a prema rješenju Federalnog ministarstva zdravstva.

Također, van snage je stavljena i Naredba koja se odnosila na obavezu Ministarstva zdravstva KS da, putem Doma zdravlja KS i uz koordinaciju Zavod za javno zdravstvo KS, izvrši retestiranje ovih osoba 12. i 14. dan boravka u karantenu, te da o tome sačini epidemiološko mišljenje.

Podsjećamo, Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 24. aprila 2020. godine ukinut je karanten u Federaciji Bosne i Hercegovine, tako da osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu automatski idu u kućnu izolaciju, a policija je nadležna da ih obilazi radi provjere.