Skip to main content
Please wait...

Premijer Nenadić ugostio ambasadoricu Bukinac: Postoji mnogo potencijala za saradnju Slovenije, BiH i Kantona Sarajevo

azra.djozo (12, Jun 2020)

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić ugostio je danas ambasadoricu Republike Slovenije Zoricu Bukinac i njene saradnice Gabi Matkovič i Ivonu Filipović.

Tema današnjih razgovora bili su politički odnosi između Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, a u žiži interesovanja bile su potencijalne mogućnosti za razvoj privredne saradnje sa akcentom na oblast turizma.

Sastanak je bio prilika za razmjenu iskustava i pružanje podrške Bosni i Hercegovini u razvoju obnovljivih izvora energije i uspostavi tzv „zelenih gradova“.

Poduzimanje mjera u obje zemlje u saniranju stanja izazvanih pandemijom koronavirusa bilo je također dio današnjih razgovora.

Republika Slovenija je veoma zainteresirana da pruži svaku vrstu podrške Kantonu Sarajevo na implementaciji evropskih i drugih projekata“, naglasio je premijer Nenadić, te se složio sa ambasadoricom Bukinac da postoji još mnogo potencijala i prostora za unapređenje međusobne saradnje na privrednom i kulturnom planu.

Najavljen je skori sastanak unutar koordinacije Kantona Sarajevo sa ambasadama akreditovanim u BiH i međunarodnim organizacijama po pitanju zajedničke realizacije privrednih i infrastrukturnih projekata, te projekta u oblasti zaštite okoliša.