Skip to main content
Please wait...

Sastanak o problemima u preduzeću “Bags-energotehnika”

mediha.zugic (17, Jun 2020)

Danas je održan drugi radni sastanak predstavnika Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Ministarstva privrede KS i Pravobranilaštva KS sa predstavnicima “Bags-energotehnike” d.d. Vogošća, kao i sa manjinskim dioničarima u ovom preduzeću.

Povod sastanaka koje je iniciralo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS je iznalaženje rješenja za nagomilane probleme u radu i poslovanju ovog preduzeća, zaduženog za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, kao i njegov trenutni status.

Po strukturi kapitala, “Bags-energotehnika” je dioničko društvo sa većinskim učešćem državnog kapitala, odnosno 67% preduzeća je u vlasništvu Kantona Sarajevo, dok preostali dio vlasništva pripada investicijskim fondovima i fizičkim licima, kao manjinskim dioničarima.

Toplotnom energijom preduzeće snabdijeva potrošače na području Općine Vogošća - ustanove, institucije, domaćinstva, privredne subjekte, kao i kompanije koje posluju u krugu „Stare industrijske zone“. Također, eksploatacijom pitke vode sa izvorišta „Peračko vrelo“ ovo preduzeće snabdijeva potrošače na lokalitetu “Stare industrijske zone“, te vrši isporuke vode u sistem KJKP “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo.