Skip to main content
Please wait...

Gradonačelnik Skaka i premijer Nenadić o odličnoj saradnji i projektima od značaja za Grad i Kanton Sarajevo

azra.djozo (8, Sep 2020)

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa najbližim saradnicima održao je danas radni sastanak sa premijerom Vlade KS Marijom Nenadićem i resornim ministrima.

Današnji sastanak je nastavak razgovora o zajedničkoj saradnji Grada i Kantona na brojnim projektima koji pridonose boljoj kvaliteti života građana Sarajeva te daljnjem razvoju glavnog grada.

Po završetku sastanka u zajedničkoj izjavi za medije gradonačelnik Skaka je kazao da je sastanak bio sadržajan i koristan, vođen u duhu pozitivne energije i odlične saradnje između Grada i Kantona:

Drago mi je da smo sa druge strane stola imali ljude koji u potpunosti razumiju interese i ideje Grada i Kantona Sarajevo. Vodili smo razgovor o veoma važnim temama, počev od Zakona o lokalnoj samoupravi, preko rješavanja saobraćaja u mirovanju, uređenja Trebevića, do izgradnje Muzeja ARS AEVI, javnog dočeka Nove godine u Sarajevu i brojnim drugim pitanjima“, istakao je gradonačelnik Skaka.

Kad je riječ o Zakonu o lokalnoj samoupravi, Grad je zainteresiran za rješavanje nadležnosti Grada, kao i njegove teritorijalne organizacije.

Ova gradska administracija smatra da Ilidža i Vogošća trebaju biti dio grada Sarajeva. To jeste kompleksno pitanje, ali siguran sam da ćemo naći najbolje modalitete da ga riješimo”, izjavio je gradonačelnik Sarajeva, te potcrtao da gradonačelnika trebaju birati građani putem neposrednih izbora.

Dodao je da će ovogodišnji doček Nove godine najvjerovatnije biti putem jedne online platforme i da će detalji biti poznati krajem oktobra.

Uskoro ćemo predstaviti projekat izgradnje podzemne garaže, koju zajedno rade Kantonalno ministarstvo saobraćaja i Grad Sarajevo“, poručio je Skaka.

Premijer Nenadić naglasio je važnost usklađivanja politika i nadležnosti kroz zajednički rad a sve u interesu građana Kantona i Grada.

Razgovarali smo o usaglašavanju određenih projekata s obzirom da smo svi u pripremi nacrta budžeta za narednu godinu, tako da smo mi iz KS iskoristili priliku da skrenemo pažnju na čitav niz važnih infrastrukturnih i projekata javnog prevoza, koji su upravo u implementaciji u vrijednosti više od 300 miliona KM“, istakao je Nenadić.

Dodao je da je dogovoreno da u narednim danima nadležne institucije u KS i službe u Gradu Sarajevo vide koji je to najprihvatljiviji načini kako bi se pristupilo rješavanju infrastrukturalnih objekata na samom Trebeviću: od pokretanja projektne dokumentacije za obnovu bob staze do organiziranja mobilijara na platou Trebevića. U narednih mjesec dana jedna radna grupa trebala bi konačno privesti kraju i dogovor oko pokretanja aktivnosti izgradnje muzeja Ars Aevi na Marijin dvoru. KS će finansijski poduprijeti i rekonstrukciju tunela na Ciglanama.

Razgovarali smo o kvalitetnijoj razmjeni informacija, o kapitalnim projektima u gradu Sarajevu kako bi se na turističkim mapama ili turističkim prospektima grada Sarajeva našli podaci o kojima je danas govorio i ministar saobraćaja i ministar kulture i sporta, a odnose se na pitanja pametnih parkinga, nekih aplikacija i nekih mjera koje Vlada KS upravo realizira i planira ih dovršiti u narednoj godini, a važni su i za turizam u Gradu i Kantonu“, istakao je Nenadić.

Na današnjem sastanku, kazao je kantonalni premijer, dogovorena je i dinamika implementacije Zakona o lokalnoj samoupravi u KS i Zakona o državnoj službi.

Najvažnije pitanje jeste riješiti odnose između Kantona, Grada i općina. Svjesni smo da će se morati raditi nekoliko amandmana na Ustav kako bi se ova pitanja riješila. U narednih 20 dana radit ćemo na pripremi ovih propisa. Postoji čitav niz neusaglašenosti i smislu odluka ustavnih sudova, koje su u svojoj osnovi naglasile povredu prava lokalne samouprave na samoupravu od strane KS i to je sada potrebno urediti. Period lokalnih izbora nije vrijeme za veliko preslaganje u Kantonu Sarajevo, Gradu i općinama po ovom pitanju, ali se svakako očekuju aktivnosti na ovom planu do početka nove kalendarske godine“, izjavio je Nenadić.

Premijer i gradonačelnik su naglasili da je ovo dobra praksa održavanja redovnih preglednih sastanaka na kojima će se unaprijediti implementacija postojećih i planiranje novih zajedničkih projekata Kantona i Grada.