Skip to main content
Please wait...

Skupština KS: Usvojene izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima u KS

azra.djozo (28, Sep 2020)

Skupština Kantona Sarajevo je danas, po hitnom postupku, usvojila zakone o o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, kao i Zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Prema riječima predlagača izmjena ovih važnih zakona ministra unutrašnjih poslova  KS Ismira Juske, trenutni Zakonom policijskim službenicima sadrži nejasne norme, pravne praznine,  kao i kontradiktornosti i neusklađenosti u nekim svojim dijelovima.

Istaknuta je važnost novih rješenja u Zakonu koji donose određenije norme, a odnose se na utvrđivanje stepena i vrste školske spreme policijskih službenika. To se navodi kao  jedan od opštih uslova koje kandidat za kadeta mora ispunjavati u proceduri prijema u Upravu policije.

Usvojenim izmjenama omogućeno je ujednačavanje prava na pristup policijskom organu u činu mlađeg inspektora. Također, izmjenama se omogućava lakše raspolaganje ljudskim resursima, kao i operativnost policije, naročito u situacijama potrebe veće sigurnosti, povećanog obima poslova usljed migrantske krize, proglašenja stanja prirodne nepogode, i sličnim situacija ugroženosti ljudi i materijalnih dobara.

“U ovom momentu Upravi policije nedostaje oko 330 policijskih službenika i službenica. Uz to oko stotinjak uposlenih su invalidi druge i treće kategorije koje se operativno ne mogu iskoristiti na terenu, a jedna dio naših kolega uskoro odlazi i u penziju. Sa ovim Zakonom ćemo otkočiti procese koji su vezani za unapređenje postojećih kadrova sa jedne strane, kao i za raspisivanje poziva za nova upošljavanja u policijsku službu. Do ovog trenutka policija je uz maksimalne napore odgovarala brojnim zahtjevima obezbjeđenja sigurnosti u KS. Sada će moći uposliti i  novu generaciju policijskih službenika, te na duže vrijeme riješiti problem njihovog nedovoljnog broja“, kazao je ministar Jusko.

Kao i prethodni Zakon, i Zakon o unutrašnjim poslovima KS je u primjeni pokazao određene nedostatke i pravne praznine. Usvojenim izmjenama također je omogućeno zapošljavanje i unapređenje u Upravi policije.

Kako je naglasio ministar Jusko, bitno je istaći da je u okviru reforme policijskih tijela u BiH inicirana  reorganizacija kriminalističkih službi i policijskih agencija i na kantonalnom nivou koja je obuhvatila uspostavljanje novih strategija djelovanja ovih službi.

U svim policijskim organima u BiH, pa tako i u KS, u organizacijskom smislu uvode se prepoznatljivi modeli rada usklađen sa savremenim modelima djelovanja  policije u zemljama Evropske Unije.

Međutim, navedene reformske procese nisu pratile normativne intervencije  koje uređuju nadležnosti i način rada policijskih organa

Iz ovih razloga se, u cilju pravne sigurnosti, u domenu postupanja policijskih službenika stvaraju potrebne normativne pretpostavke za nastavak razvoja kriminalističke policije.

Izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima omogući će donošenje novih provedbenih propisa o unutrašnjoj organizaciji te nesmetano provođenje procedura zapošljavanja, a sve sa svrhom stvaranja efektivnije i efikasnije policijske uprave u KS.