Skip to main content
Please wait...

Održana Hitna sjednica Skupštine KS: Usvojenim izmjenama zakona dva aktuelna ministarstva spojena, a jedno razdvojeno

lamija.bojadzic (17, Dec 2020)

Skupština Kantona Sarajevo je na danas održanoj XIII hitnoj sjednici, po hitnom postupku, donijela Izmjene i dopune Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Ovim izmjenama dosadašnje Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih razdvojit će se na dva ministarstva, i to: Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Istim izmjenama doći će do spajanja dva trenutna ministarstva – Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Nova ministarstva će početi sa radom imenovanjem resornih ministara, dok će u isto vrijeme formalno - pravno prestati da postoje i rade pomenuta ministarstva koja su fuzionirana, kao i ono koje je razdvojeno

Takođe, ove izmjene navedenog zakona definisale su i preuzimanje državnih službenika i namještenika, arhive, dokumentacije i sredstava rada od strane novih ministarstava, te propisale rok od 30 dana od početka rada novih ministarstava u kojem resorni ministri trebaju donijeti pravilnike o unutrašnjoj organizaciji svojih ministarstava.

Na današnjoj sjednici izmijenjena je i Odluka o imenovanju Zakonodavno-pravne komisije Skupštine KS kojom će od danas predsjedavati zastupnik Aljoša Čampara, a njeni članovi će biti zastupnici Samir Suljević, Vildana Bešlija i Elvis Vreto, te vanjski članovi Mirsad Dupovac, Sakib Kasapović i Elmir Bajrić.