Skip to main content
Please wait...

Premijer Nenadić i ambasadorica Kavalec: Istaknuta dobra saradnja Vlade KS i OSCE-a u vanrednim okolnostima pandemije koronavirusa

lamija.bojadzic (22, Dec 2020)

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je danas sa šeficom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec.

Ovom prilikom, premijer Nenadić je zahvalio OSCE-u na saradnji sa Kantonom Sarajevo u prethodnom periodu, posebno u oblasti borbe protiv korupcije, kao i na polju unapređenja obrazovnog i zdravstvenog sistema u KS, te jačanju kapaciteta javnih institucija i njihovih funkcija koje obavljaju u Kantonu Sarajevo.

Istaknut je angažman i podrška koju je premijer Nenadić pružio u jačanju i institucionalnom djelovanju Ureda za borbu provi korupcije i upravljanja kvalitetom KS, kao jedne od važnih poluga u sistemskoj borbi sprečavanja i otkrivanja korupcije u javnom sektoru.

Naglašeno je i uspješno zajedničko djelovanje Vlade KS i OSCE-a na podizanju standarda obrazovnog sistema, pogotovo u vanrednim i otežanim uslovima pandemije koronovirusa, od uvođenja online nastave pa do različitih ad hoc djelovanja koja su bila neminovna u takvim okolnostima.

Razgovaralo se i o potrebi daljeg jačanja kapaciteta javno zdravstvenih ustanova u KS, posebno u pravcu osposobljavanja i bolje prilagodbe sistema potrebama borbe protiv pandemije koronavirusa.

Zajednička je ocjena sa današnjeg sastanka da su Vlada KS i OSCE u proteklom periodu imali izuzetno dobru saradnju, na obostrano zadovoljstvo.

Ambasadorica Kavalec i premijer Nenadić razmijenili su čestitke u povodu nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznike.