Skip to main content
Please wait...

KS: Nastava za učenike i studente od sutra će se odvijati online, ustanove za djecu s teškoćama i vrtići nastavljaju raditi kao do sada

mediha.zugic (11, Mar 2021)

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, od sutra /petak/ 12. marta do 26.marta 2021. godine nastava za učenike osnovnih i srednjih škola kao i studente visokoškolskih ustanova u KS odvijat će se online.

Izuzetak su ustanove i škole za djecu s poteškoćama, kao i svi vrtići u Kantonu Sarajevo,  koje će nastaviti sa realizacijom nastave redovno, u prostorijama ustanova, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera. Odgojno-obrazovni rad u produženom boravku neće se odvijati.

Ovo je saopštio premijer KS Edin Forto  u vanrednom obraćanju javnosti danas, a nakon što je zaključak o prelasku nastave na online model donijela  Vlada KS. Zaključak je donesen na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.

“Vlada će nastaviti razmatrati i druge prijedloge Kriznog štaba. Sjednica Vlade je u toku i mi ćemo na vrijeme izvijestiti javnost o svim novim informacijama i odlukama ”, naveo je premijer Forto. Kazao je da su razmatrane i posljednje preporuke Federalnog kriznog štaba o pooštravanju mjera u kantonima.

“Vlada FBiH  još uvijek nije donijela nikakve mjere i ovim putem pitam Vladu FBiH, premijera Fadila Novalića i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića koje mjere vam je preporučio Štab, koje  mjere ste donijeli i iz kojeg razloga ne slušate struku na sjednicama”, poručio je premijer Forto.

Vlada KS je, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, danas donijela i dvije preporuke. Preporučeno je stanovništvu starijem od 65 godina i osobama sa hroničnim oboljenjima da maksimalno ograniče kretanja i upotrebu javnog gradskog prijevoza. Također je preporučeno građanima da odgode ili svedu na najmanju moguću mjeru putovanja unutar BiH, kao i van države.