Skip to main content
Please wait...

Obilježena godišnjica odbrane: Branioci brda Mojmilo dostojanstveno su branili čast i slobodu svoje domovine

azra.djozo (11, Jun 2021)

Brojne delegacije okupile su se danas kod spomen - obilježja na Mojmilu, koje je Općina Novi Grad Sarajevo 2018. godine izgradila u znak sjećanja na šehide i poginule borce sa ovog područja, te obilježile 29. godišnjicu bitke odbrane Mojmila i poznatog “vodovoda”.

Bila je to prilika da preživjeli borci 101. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine i njihovi saborci iz drugih ratnih brigada zajedno sa članovima porodica poginulih, evociraju uspomene iz juna 1992. godine i odaju počast hrabrim braniteljima koji su za odbranu ovog brda, ali i države BiH dali svoje živote.

Članovi porodica poginulih, saborci, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, te delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, boračkih udruženja, Savjeta mjesne zajednice i OŠ “Džemaludin Čaušević” položili su cvijeće na spomen - obilježju i odali počast hrabrim braniocima.

Ratni komandant i predsjednik Udruženja 101. brigada Bajro Čomor, kazao je da se ovaj datum obilježava u znak zahvalnosti šehidima i palim borcima, braniocima brda Mojmilo, koji su dostojanstveno branili čast i slobodu svoje domovine.

Mi dajemo značaj našoj bliskoj historiji, a kada bismo obilježavali sve datume kada smo vodili bitke ovdje, bilo bi to gotovo svaki dana u mjesecu junu. Ovdje su napadi počeli na početku agresije, među prvima smo mi sa Mojmila počeli voditi bitku za odbranu naših kuća i porodica. Te 1992. godine, goloruki, neobučeni narod odbranio je brdo Mojmilo od agresora i odbranio poznati ‘vodvod’. Značaj brda Mojmilo je jako veliki, jer da je ono zauzeto i Dobrinja bi došla u kompletno okruženje agresorskih snaga, a samim tim i grad Sarajevo. Mi smo to osujetili i brdo Mojmilo je jedina dominantna kota na prstenu oko Sarajeva, gdje smo mi bili gore, a oni dole. U toku rata nije bilo snajpera po Aneksu, po Švrakinom Selu, Alipašinom Polju, pa čak i dijelovima Novog Sarajeva, a sve zahvaljujući tome što smo mi bili na brdu Mojmilu”, rekao je Čomor.

Istakao je i da je na preživjelim učesnicima rata da prenose istinu o dešavanjima tokom agresije na BiH u periodu od 1992-1995. godine, na generacije koje dolaze, jer im je onemogućeno da to uče u školama.

Predsjedavajući Okerić je u svom prigodnom obraćanju kazao kako ima veliku čast danas biti zajedno na obilježavanju ove izuzetno značajne bitke sa porodicama poginulih branilaca, ali i preživjelim borcima koji su učinili sve da odbrane najvisočiju kotu ovog dijela sarajevske linije odbrane.

Sretan sam što su s nama danas i mladi, naša djeca na kojima će ostati budućnost izgradnje naše domovine i koji moraju znati pravu istinu, kako je i na koji način odbranjena naša država BiH. Svima njima šaljemo poruku da, s obzirom na okolnosti u kojima živimo, obaveza nam je našu državu čuvati i braniti ‘papirom i olovkom’, tj. obrazovanjem”, naveo je predsjedavajući Okerić.

Potcrtao je i kako narod koji zaboravi svoju prošlost, ima neizvijesnu i svoju budućnost.

Generacije koje su odbranile nezavisnu, suverenu državu BiH su generacije koje su odgajane na iskrenosti, istinoljubivosti, hrabrosti i požrtvovanosti”, naglasio je predsjedavajući i sa ovog herojskog mjesta poslao poruku čitavom bh. društvu da i naše buduće generacije odgajamo baš na ovim vrijednostima, kako ne bi odrasle kao podanici bilo kojeg sistema i obezvrijedili žrtvu, koju su dali naši šehidi i branioci u odbrani naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Linija odbrane na Mojmilu prostirala se na oko pet kilometara. Ni 500 agresorskih vojnika u pratnji dva transportera i tenkom nisu mogli probiti bedeme odbrane Armije RBiH.