Skip to main content
Please wait...

Programom razvoja male privrede za 2021. godinu planirano 8,49 miliona KM poticajnih sredstava

mediha.zugic (28, Jun 2021)

Ovogodišnjim planom provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu u Kantonu Sarajevo predviđen je iznos poticajnih sredstava od 8,49 miliona KM. Provođenje ovih poticajnih mjera ima za cilj stabilizaciju ekonomskog stanja privrede, razvoj male privrede, te nova zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, istaknuto je na prezentaciji ovog plana, održanoj danas, u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo.  

 Prezentaciju svih 11 programa iz odgišnjeg plana održao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, naglasivši da će se u narednom periodu, pored osmišljavanja novih linija pomoći, raditi i na uvođenju sistema digitalizacije i automatizacije, kako bi se privrednicima u narednim godinama olakšao i sam proces apliciranja za ova javna sredstva. 

 Privrednicima su detaljno predstavljeni programi za koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo uskoro raspisuje javne pozive, kako bi mogli aplicirati na iste i ostvariti pravo na poticaj. Planirani pojedinačni programi za 2021. godinu su kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnijim uslovima, subvencioniranje/refundiranje kamata po preuzetom kreditu kod komercijalnih banaka, poticaj za tehnološku modernizaciju, primjenu standarda kvalitete i digitalizaciju poslovanja, poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete u cilju unaprjeđenja konkurentosti i/ili novog zapošljavanja, poticaj projektima promocije obrtništva, poticaj za obuku mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje, poticaj za unaprjeđenje IT preduzetništva, poticaj za unapređenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije, poticaj novoosnovanim – start-up subjektima male privrede, poticaj razvoja ženskog preduzetništva i poticaj za razvoj poduzetništva mladih.