Skip to main content
Please wait...

Vlada KS: Povećane subvencije za djecu u vrtićima Kantona Sarajevo na 200 KM

azra.djozo (19, Aug 2021)

Na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su se javnosti obratili premijer Edin Forto i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota – Muminović naglašeno je kako je Vlada KS odlučila da poveća subvencije za svu djecu u vrtićima Kantona Sarajevo na iznos od 200 KM. Istaknuto je i kako se ova subvencija odnosi i na djecu koja nisu uspjela ući u sistem Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Ministrica Hota-Muminović je kazala da je u toku javni poziv i da roditelji mogu aplicirati do 24. augusta.

"Završen je konkurs za izbor privatnih vrtića. Prijavila su se 32 vrtića. Na listi čekanja je 3.000 djece, a procjena je da će biti sufinansirano njih oko 2.500, jer se na kraju ne prijave ni svi roditelji, a ni svi vrtići", najavila je ministrica Hota-Muminović.

Dodala je i kako očekuju 1.500 djece više u odnosu na ono što je do sada sufinansirano.

Premijer Forto je podsjetio da je ovaj program uveden 2019. godine, za vrijeme prvog dijela mandata ove Vlade, kako bi se svoj djeci dala jednaka šansa.

U narednom periodu spremni smo povećati iznos za ovu namjenu. Ne radi se o socijalnoj mjeri. Mi ovaj transfer ne radimo za one koji su ugroženog imovinskog stanja, već za sve roditelje, kako bi Sarajevo postalo grad ugodnog življenja pogodan za mlade bračne parove. Cilj nam je da u idealnom slučaju sva djeca budu smještena u vrtiće koji bi trebali da budu skoro pa besplatni”, naveo je premijer.

Kazao je i kako smo trenutno jedina zemlja koja u cijeloj Evropi ima najniži obuhvat djece koja idu u vrtiće.

"Ovo je jedna mjera koja će koštati između pet i sedam miliona KM godišnje. Podsjećam da je Budžet KS za ovu godinu manji za 160 miliona KM, i da je bez obzira na to prebacivanje navedenog iznosa za ovu namjenu najbolji pokazatelj naše namjere da se ovom pitanju posveti što više pažnje", naglasio je premijer Forto.