Skip to main content
Please wait...

Predsjedavajući skupština svih kantona u FBiH u Štajerskoj upoznati sa važnim administrativnim i parlamentarnim procesima

azra.djozo (7, Oct 2021)

U okviru studijskog putovanja kroz Austriju, koji je u toku, predsjedavajući skupština svih kantona Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su danas štajerski Landtag, u organizaciji i koordinaciji Katharine Stourzh iz Uprave Parlamenta u Beču.

Direktor državnog Parlamenta Republike Austrije, dr. Maximilian Weiss je bio domaćin koji je poželio dobrodošlicu delegaciji iz Bosne i Hercegovine, te je proveo kroz historijske prostorije gdje je smješten ovaj parlament.

On je zajedno sa šefom Odjeljenja za Evropu i međunarodne poslove, magistrom Stefanom Börgerom svojim gostima iz BiH dao dragocjen uvid u pravo Evropske unije, kao i u sve važne administrativne i parlamentarne procese.

Nastavak upoznavanja procesa u austrijskim parlamentima planiran je u sklopu twinning projekta, uz povezivanje i administrativnu saradnju koje imaju za cilj približavanje i integraciju u Evropsku uniju.

Nakon današnjeg veoma korisnog sastanka, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je, u dogovoru sa ostalim predsjedavajućim kantonalnih skupština iz FBiH, najavio kako će se, nakon današnje razmjene iskustava, iste delegacije ubrzo susresti u Bosni i Hercegovini, tačnije u Sarajevu.