Skip to main content
Please wait...

Sastanak u Ministarstvu odgoja i obrazovanja KS: Snažna podrška Njemačke dualnom obrazovanju

mediha.zugic (8, Oct 2021)

Danas su u posjeti Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo bili direktor Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu Sven Petke i zastupnik u Parlamentu pokrajine Bradenburg u Njemačkoj Frank Bommert. Sastanak sa  Petkeom i Bommertom su održale pomoćnica ministrice Lamija Husić i viša stručna saradnica Elma Kico.

Razgovarano je o obrazovnom sistemu u Kantonu Sarajevo i pokrajini Bradenburg, te sličnostima i razlikama ova dva sistema. U fokusu razgovora bilo je dualno obrazovanje, a zastupnik Bommert je tom prilikom predstavio iskustva Njemačke u provođenju ovog vida obrazovanja.

Istaknuto je da Njemačka snažno podržava uvođenje dualnog obrazovanja u BiH. Zajednički je stav da će njegovo uspostavljanje u Kantonu Sarajevo, ali i Bosni i Hercegovini, dugoročno doprinijeti većoj mogućnosti zapošljavanja mladih i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo posebnu pažnju posvećuje razvoju dualnog stručnog obrazovanja ali i međunarodnoj saradnji i jačem povezivanju sa evropskim partnerima u cilju unapređenja obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo.